Shepherd’s pie, azaz pásztorpite

Shepherd’s pie, azaz pásztorpite

 

A Brit-szigetek egyik legkirályabb húsos étele a pásztor pite: egy pofonegyszerű, húsos ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. A ragu szaftos, a krumpli teteje kicsit megpirul, az ízek összeérnek, az összhatás zseniális.

 

 A Shepherd’s pie Hozzávalói 4 személynek

A raguhoz:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • Két-három gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 nagy teáskanál paradicsompüré
  • 1 fél ág friss rozmaring
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • 2 friss vagy szárított babérlevél
  • 10 dkg zöldborsó
  • Fél kiló hús
  • 2 púpozott teáskanál liszt
  • Fél deci bor
  • 4 dl víz
  • Egy evőkanál Worchestershire szósz

A krumplipüréhez:

  • 1kg krumpli
  • 2dl tej
  • 50g vaj
  • 4 tojás sárgája
  • Só, bors, szerecsendió
  • 5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)

A sütéshez:

  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3-4 dkg cheddar sajt

A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk és rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon 20 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.

Shepherd's pie

Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.

A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűni, majd a piccalillivel együtt tálaljuk!

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

Forrás: streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
csirkemáj terrine
Raymond Blanc féle – Csirkemáj TERRINE

Az alábbi Raymond Blanc recept, egy mennyi és egyben nem...

Close