Serrano sonkás krokett – recept

Serrano sonkás krokett – recept

Story Highlights

  • Ez egy igazi klasszikus spanyol kaja, amit Barcelonában gyakorlatilag minden sarkon lehet kapni.

Nem állítjuk, hogy túlságosan egészséges lenne, hiszen lényegében egy olajban sült besamelről van szó, de egy szilveszteri buliban a fontosabb szempont inkább az, hogy baromi finom. Partykaja trilógia, befejező darab.

A sonkás krokett Hozzávalói kb. 15 darabhoz:

  • Fél liter tej
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 tucat egész feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg serrano sonka (helyette használhattok bármilyen más sonkát is)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 7 dkg liszt a besamellhez
  • 8 dkg vaj
  • Só, bors

A panírozáshoz:

  • 5 tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg liszt

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

sonkás krokett

A sonkás krokett elkészítése:

A tejet öntsétek bele egy lábosba. Dobjátok bele a babérlevelet, az egész feketeborsot, a vöröshagymát félbevágva, és a két megroppantott fokhagymagerezdet. Az egészet forraljátok fel és tegyétek félre fél órára hűlni. A serrano sonkát vágjatok fel apró kockákra és egy evőkanálnyi olívaolajon pirítsátok addig, míg egy kis színt kap és illatozni kezd. Dobjátok rá a vajat és hagyjátok, hogy szépen felolvadjon. Nyomassatok rá egy kevés  sót meg feketeborsot és az egészet szórjátok meg a liszttel. Keverjétek el és kicsit hagyjátok a lisztet is felhevülni. Az ízesített tejet egy szűrön keresztül több részletben adagoljátok hozzá a liszthez. Kevergessétek folyamatosan úgy 3-4 percig, hogy szép csomómentes masszává álljon össze.

A sűrű besamellt terítsétek ki egy tepsire és hagyjátok kihűlni. Az összeállt masszából formázzatok kézzel nagyobb galuskákat. Forgassátok meg lisztben, felvert és megsózott tojásban, majd pedig zsemlemorzsában. A brutálisan ropogós végeredményért  érdemes még egyszer tojásban és morzsában meghempergetni! Az így duplán panírozott krokettek repülhetnek is bele a 170 fokra hevített olajba, hogy szép aranybarnára süljenek! Egy gyors papírtörlős leitatás után már lehet is tálalni, például egy jó kis csípős paradicsomszósszal, vagy csak úgy, magában.

sonkás krokett, kész

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
30 perces – foszlós sós-vajas kifli bögrésen, recept

Szerencsére nem kellett a végén csalódnom, egy kosárnyi pihe-puha, ízletes,...

Close