Sajtos párnácskák, recept

Sajtos párnácskák, recept

A Sajtos párnácskák Hozzávalói:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg kemény, érett sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1,2 dl tejszín
  • 5 gr szárított élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, fekete hagymamag, mák stb.

A sajtot lereszeljük, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összekeverjük a sóval és a sajttal. A tejszínt meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt, majd miután kissé felfutott belevegyítjük a tojást is. Összedagasztjuk a száraz hozzávalókat az élesztős-tojásos tejszínnel. Ha szükséges adjunk még hozzá kevés tejszínt. Puha, selymes tésztát kell kapjunk.
Letakarva 30 percet pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és fentről középig, lentről fel, balról jobbra középig, jobbról balra behajtogatjuk. Letakarva további 15 percig kelesztjük, majd ismét nyújtjuk-hajtogatjuk és további 15 percig pihentetjük.

Sajtos párnácskák

Végezetül 5 mm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval 3X3 cm-es kockákra vágjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk fekete szezámmaggal, vagy bármi mással. Én fekete hagymamagot is szórtam rájuk.
180 C fokra előmlegített légkeveréses sütőben pirosra sütjük.
Nagyon finom sós rágcsa, most snidlinges túrókrémmel és chilizselével tálaltam, de anélkül is nagyon ízletes.
Szalvétával bélelt fedeles dobozban tároljuk.

Forrás: kisildi

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
REBARBARA PITE
REBARBARA PITE, recept

Vettem egy piteformát, aminek kivehető az alja, olyan kis csinos...

Close