Ropogós házi pizza, recept

Ropogós házi pizza, recept

Mozgalmas napjaink vannak, vendéglistát írtunk, és mindig jön hozzánk valaki. Ilyenkor mindig készül valami finomság is, de hogy ne egyedül forgassam a fakanalat és a cifraporolót (egyik kedvenc szavam:), közteherviselést vezettem be. Ilyenkor a gyerekek is lelkesek, könyörgés és fenyegetőzés nélkül is berugdossák a játékokat az ágy alá megy a pakolás.

Legutóbb Nándi kis barátai voltak nálunk, és a srácok maguk készítették a pizzájukat.
Én “csak” begyúrtam a tésztát, és odakészítettem a feltéteket. Mindenki jól járt, azt rakhattak rá, amit szeretnek, és nem kellett aggódni, hogy nem készül el időben, vagy kiszárad, mire megjönnek.

 

Van egy jól bevált pizza tészta receptem, amit már reggel begyúrtam, és délutánig a hűtőbe tettem:

A Ropogós házi pizza, A pizzatészta hozzávalói:

400 g fehérliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g kukoricaliszt
2 tk. só
1-1 ek. oregánó és bazsalikom
3,6 dl víz
2 dkg élesztő
1 tk. méz

A Ropogós házi pizza elkészítése:

Háromféle lisztből készül: a fehér liszt hogy könnyű legyen, a teljes kiőrlésű a nagyobb rosttartalomért, a kukoricaliszt pedig, hogy ropogós legyen.

Összekeverem a száraz anyagokat, a közepébe kis mélyedést formázok.
A vizet meglangyosítom, beleteszem a kanál mézet és az élesztőt felfuttatom.
Hozzáöntöm a lisztes keverékhez, összegyúrom, majd pár percig dagasztom.
Meleg helyen duplájára kelesztem, majd 4 egyforma részre vágom. Ha nem sütöm meg azonnal, zsírpapírt teszek közéjük (hogy ne keljenek egymásba) és a hűtőbe teszem őket.

Sütéskor: előmelegítem a sütőt 200°C-ra, úgy, hogy a tepsi is átforrósodjon. A tésztát 3 mm vastagra nyújtom, szilikonos sütőpapírra teszem őket. Fontos, hogy szilikonos legyen, amiről könnyen lecsúsztatható, mert a simát úgy kell késsel lehámozgatni az aljáról. (Ha csak meg nem vajazzuk, de azt nem próbáltam.)

Megkenem házi pizzaszósszal a tésztát, megpakolom mindenféle jóval, sajtot reszelek rá, és papírostól óvatosan a forró tepsire húzom. Kb. 15 perc alatt készre sül.

Pizzaszósz:

Egy apró hagymát finom darabokra vágok. Olíva olajon megfonnyasztom, hozzányomok egy gerezd fokhagymát, öntök rá mag nélküli passzírozott paradicsomot, olaszosan fűszerezem: kakukkfű, bazsalikom, oregánó, őrölt babér, kevés só.

Ropogós házi pizza

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Citromos velőkrém
Citromos velőkrém, recept

A Citromos velőkrém Hozzávalói 4-6 személyre: 30 dkg sertés agyvelő,...

Close