Pillanatok alatt elfogy – Remegős gőzgombóc baracklekvárral

Pillanatok alatt elfogy – Remegős gőzgombóc baracklekvárral

Story Highlights

  • A baracklekváros gőzgombóc fedett fazékban egyszerre sül és gőzölődik. Gyümölccsel megtöltve, dióval, mákkal megszórva, vaníliaöntettel ínycsiklandó desszert. Szabó Veronika receptjét csak imádni lehet.

A Remegős gőzgombóc baracklekvárral Hozzávalói 8 személyre:

  • 30 dkg simaliszt
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom
  • 1 evőkanál rum
  • csipetnyi só
  • 1 csésze lekvár
  • A tetejére
  • 15 dkg cukrozott, darált dió
  • 3 dkg olvasztott vaj

Elkészítés ideje:
Elkészítés: 20 perc, kelesztés: 80 perc, főzés: 15 perc

A Remegős gőzgombóc baracklekvárral Elkészítése:

  1. remegos-gombos-barack-lekvar

    Az élesztőt 1 deciliter langyos tejben egy csipetnyi cukorral futtasd fel, azaz várd meg, amíg a térfogata jelentősen megnő. Ez 10-15 perc alatt megtörténik. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, a rumot, a felfuttatott élesztőt és 2 deciliter tejet, majd jól dolgozd ki a tésztát. Ha már elválik a kezedtől és az edény falától is, akkor tedd bele a langyos, olvasztott vajat. Addig dagaszd, amíg fényes, hólyagos tésztát nem kapsz. Ekkor kicsit lisztezd meg a tetejét, és letakarva, langyos helyen, 45-50 perc alatt keleszd a duplájára.

  2. Ezt követően óvatosan, finoman még egyszer dolgozd át, és keleszd újra 25-30 percig. Mikor másodszorra is megkel a tészta, lisztezett munkalapon nyújtsd ujjnyi vastagra. Az egyik felére tégy egy-egy kanál sűrű lekvárt, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggasd ki, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit nyomd össze, így gőzölés közben nem tud kiszökni belőle a lekvár. Hagyd 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat.

  3. A maradék tésztát újra gyúrd össze, de csak óvatosan, hogy a szerkezetét ne tedd tönkre, és az előzőhöz hasonló módon töltsd meg. Ha van gőzpárolód, akkor abban 15-20 perc alatt gőzöld meg a gombócokat. Ha nincs, akkor egy nagyobb fazékban forralj vizet, majd tégy rá egy széles fémszűrőt, és ebbe helyezd a tésztát. Egyszerre annyi gombócot pakolj bele, amennyi kényelmesen elfér egymás mellett. Arra vigyázz, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe. Ha a gombócok elkészülnek, mindegyik tetejét kenegesd meg olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintsd meg.

Forrás: femina.hu

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
A legfinomabb házi pizza – Ezt még az olaszok is megirigyelnék

Hozzávalók 2 darabhoz: Tészta 40 dkg liszt 1 dl tej...

Close