Zöldspárgás reggeli
Egy kis információ a spárgáról: A spárga zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát. A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.[2] Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.
Mennyiség Előkészítés
1 5perc
Sütés/főzés
5perc
Mennyiség Előkészítés
1 5perc
Sütés/főzés
5perc
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Egy krumpli hámozóval pucold meg a spárgák tövét, kb felétől a tönk felé. Mosd meg a spárgákat, szárogasd is le
  2. Hevítsd a kókuszzsírt egy serpenyőben, majd 1 cm – es darabora vágd fel a spárgát és helyezd a serpenyőbe
  3. Mehet hozzá a sonka is felszeletelve. Pirítsd össze kissé
  4. Hozzá is lehet adni a tojásokat, majd sózni és borsozni kell. Süsd készre
Print Friendly, PDF & Email

Kommentek