Karcagi birkapörkölt
Tudtad, hogy mi a kölönbség a birkapörkölt és a birkapaprikás között? A birkapörkölt összeállításának folyamata: zsír/hús/pörkölés/majd hagyma és fűszerek . A papriásnál ez fordítva van : zsír/hagyma/paprika/fűszerek/hús. Na ezt most nem így kell csinálni.
Mennyiség Előkészítés
90-100 1óra
Sütés/főzés
4óra
Mennyiség Előkészítés
90-100 1óra
Sütés/főzés
4óra
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Először is a Kasztrolyát/öntöttvas lábast – akinek nincs, annak Bográcsot – bár ekkor nem lesz autentikus a pörkölt és nem is lesz karcagi sem ( akkor se ha máshol készíted 🙂 – ki kell alaposan kenni zsírral, hogy ne égjenek le benne a birka alkatrészei és védjük a lábost
  2. Gyúts alá ( ne lobogjon erősen a tűz – ez végig így égjen ). Alulra mehetnek a csontosabb részek majd , hús és a végén ( ha már kifehérdett a hús ) a fej, tetejére a belsőségek
  3. Kevésszer forgasd át a húst, addig amiíg kifehéredik, esetelg kissé lepörkölődik. Ez után mehet bele az egész tisztított fej és a belsőségek
  4. Majd jöhet a 2 kg összeaprított vöröshagyma és egy marék só
  5. Néha átkavarva főzd. Majd levet fog engedni és saját levében kell tovább főzni a pörköltet . Sózd utána ha szükséges
  6. Ha levet engedett, akkor mehet be e a piros paprika. Főzd 3-4 óra hosszat készre
  7. Ha minden alkatrész megpuhul, akkor mehet bele a csöves erős paprika – forgasd ár. Kész
Megjegyzés

forrás: youtube

 

A karcagi birkapörkölt története és recpet videója, itt:

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek