Füstölt kolbász
Ezt a minőségi alapanygokat tartalmazó Füstölt kolbász receptúrát követve biztosan nagyon szép, kellemes ízű füstölt kolbászt fogsz készíteni. Különösen oda figyelek a recepten a pihentetés és a füstölés fontosságára is.
Mennyiség Előkészítés
10kg 1óra
Pihentetés
1-2 hét
Mennyiség Előkészítés
10kg 1óra
Pihentetés
1-2 hét
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Először is a beszerzett húst hagyd egy nagy edényben, szoba hőmérsékleten pár óra hosszat pihenni. Könnyebb lesz vele dolgozni
  2. Daráld le a húst nagyobb lyuknagysággal
  3. Alaposan mérd ki a fűszereket egy kölön edényben / tárázd be a mérleget az edény súlyával
  4. Keverd össze a ledarált húst és a fűszereket. Többször át kell forgatni / gyúrni kézzel. Javaslom egy kis forró víz hozzáadását is – könnyebb lesz tölteni a bélbe a kolbászhúst
  5. Kolbásztöltővel töltsd be a bélbe és ízlés szerint párazd a kolbászt ( hosszúságra gondoltam). Ha szükséges tűvel szurkáld meg a kolbászt, hogy az esetleges levegő távozhasson a bél alól
  6. Egy éjszakát hagyd a kolbászt függesztve pihenni. Akár a füstölőben is pihenhet – fontos, hogy ez nov – feb között lehet csak!
  7. Másnap elkezdődhet a füstölés. Én minőségi – nem szemetes, földes, … – akác fűrészport szoktam használni, de lehet bükköt is vagy keverni. Először kis tüzet gyútok, majd ezt leégve szorom rá és mellé a fűrészport. Kb 3 napot füstölöm, de ezt majd a kolbász színe is menet közben el fogja dönteni
Print Friendly, PDF & Email

Kommentek