Fonott kalács
Ha ezt a receptet követitek, biztosan JÓ kalács fog belőle kisülni húsvétra, kellő mennyiségű zsír van benne és sokszor van pihentetve, hogy foszlós legyen.
Mennyiség Előkészítés
8főre 5perc
Sütés/főzés Pihentetés
20-30perc 1,5óra
Mennyiség Előkészítés
8főre 5perc
Sütés/főzés Pihentetés
20-30perc 1,5óra
Hozzávalók
Sós fonott kalács készítés esetén:
 • 2tk
 • 1tk cukor
 • 1ek tejés a többi hozzávaló változatlan marad
Elkészítés
 1. Ági néni felhívja a figyelmet : A gépi dagasztáshoz csak a szoba hőmérsékletű hozzávalókat szabad használni és dagasztani !
 2. Kézi dagasztás esetén: Egy nagy tálban el kell keverni a : liszt,só,cukor -t. Majd a közepébe egy mélyedést kell kézzel csinálni és a tojást, tojás sárgáját, tejszínt és a tejet bele önteni, majd végül az élesztőt bele kell morzsolni.
 3. Addig kell dagasztani amíg már nem ragad a kezünkhöz.
 4. Majd hagyni kell állni / kelni picit 30-35 percig letakarva
 5. Ha kész , ki kell borítani a tésztát egy előre lisztezett deszkára, majd annyi darabba vágni, ahány részből szeretné össze fonni a kalácsot.
 6. A darabokat egyesével, görgetni kell megfelelő vastagságúra, vastagabb legyen, de a kalács hosszban is meglegyen ha össze lesz fonva. Majd hagyni kell pihentetni a gögretett tészta hengereket kb 10-15 percig, mielőtt össze lesznek fonva.
 7. Mielőtt összefonjuk őket, lisztesnek kell lenni a tészta hengereknek.
 8. Ha össze van fonva a házi fonott kalács, akkor a tetejét le kell kenni a tojássárgájával  és további 30-40 percig kelni hagyni még.
 9. Előmelegített 170C-os sütőben kell szép aranyló barnára megsütni.
Print Friendly, PDF & Email

Kommentek