2020. október 25.

Select your Top Menu from wp menus
Rántott sütőtök, recept

Rántott sütőtök, recept

 

Egy kedvencünk következik, bár receptnek nem nevezném.
A klasszikus rántott zöldségek között ritkán találkozunk a sütőtökkel. Ezt az igazságtalanságot korrigálni, kéne, mert isteni finom ebben a formában is. Aki csak megkóstolja, tátva marad a szája!

Tapasztalataim szerint a fenti állítás férfiakra is igaz, akik egyébként nem lelkesednek ezért a zöldségféléért, vagyis nem tudnak róla, amíg meg nem kóstolják bundában elkészítve.

  1.  Mivel panírozni mindenki tud, az elkészítéséről csak annyit hogy 5 mm vastag karikákat vágok, amiket a szokásos módon besózok, aztán jöhet a liszt, tojás, morzsa… (Én csak a vékony, hosszú részét használom rántani, a többi mehet a levesbe!)
  2. Azt tapasztaltam, hogy akkor lesz a legfinomabb, ha nem a szokásos módon serpenyőben sütöm, hanem sütőben, tepsiben. Valahogy sokkal jobban átsül, zamatosabb lesz az íze, emellett nagy előnye, hogy nem kell álldogálni mellette, forgatni és nézegetni, hogy vajon leégett-e.
  3. Nem fröcsög szét az olaj a tűzhelyen, és nem szív be a zöldség plusz fél liter zsiradékot miközben elkészül. Igazából minden lapos ételt így szoktam rántani, halat, cukkínit…


Rántott ételek elkészítése sütőben

A legnagyobb méretű tepsit 1-2 mm vastagon kiolajozom, szorosan egymás mellé helyezem a bepanírozott szeleteket. A tetejükre is csöppentek pár csepp olajat, illetve van, hogy egyszerűen csak megfordítom a szeleteket az olajos felükkel felfelé, mielőtt betolom a sütőbe.
Kb. 200°C-on középen elhelyezve 40 percig sütöm. Igazából megfordítani sem kell őket sütés közben, de 30 perc után rájuk nézek, hogy szépen egyenletesen sülnek-e, stb… Ezért jó, ha szép, egyforma vastagságú szeleteket vágunk, hogy egyszerre süljenek.
Salátákkal, rizzsel, bulgurral, burgonyával… bármivel jó, de magában is tökéletes csak úgy majszolgatni. A nem lehet abbahagyni kategória 🙂

Rántott sütőtök

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Kacsazsíros csirkemájkrém
“Lábasos máj” – Kacsazsíros csirkemájkrém, recept

  Gyerekkorom egyik kedvenc íz élménye a "lábasos máj". Az elnevezés nem sokat mond, nevét a kis piros lábasról kapta,...

Close