Örökzöld palócleves – ahogy a nagy öregektől tanultam

Örökzöld palócleves – ahogy a nagy öregektől tanultam

Story Highlights

  • Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni.

Hozzávalók: 4 személyre

  • 2 db paradicsom
  • 2 evőkanál finomliszt
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • kömény
  • 2 liter húsleves
  • 1 db citrom leve
  • 2 dl fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1/2 liter tejföl
  • 1-2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 40 dkg bab
  • 40 dkg burgonya
  • étolaj
  • 80 dkg báránycomb
  • 2 db paprika

Csipetke hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál finomliszt

Elkészítése:

A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta.

Csipetke elkészítése:

Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom

Forrás: magyarvagyok.info

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Csorba húsleves

Hozzávalók : 25 dkg pulykamell 20 dkg mirelit zöld bab...

Close