Omlós almás sütemény, recept

Omlós almás sütemény, recept

Mondhatnám, hogy én sütöttem, csak nem lenne igaz. Az én drága anyukám – hogy mentesítsen egy kicsit a hétvégi teendők alól – sütött nekünk egy nagy tepsi almás süteményt. Ha almás süti, akkor anyukám mindig így készíti. Amikor elkértem a receptet, anyukám elővette az eredetileg 1936-ban (!) megjelent Váncza süteményeskönyv tizennegyedik, háromszorosra bővített (1985-ös) kiadását. Olyan jó volt lapozni ezt a kis, megsárgult lapokból álló könyvet, a kissé régies nyelvezetével és a rajzolt sütemény-képekkel. Az Omlós almás a 150. recept, a cím után zárójelben: “Igen jó”. Hát ezt tanúsíthatom, igen jó, vagyis nem lehet csak egy szeletet enni belőle. Annyira finom, könnyed, jóízű, nevéhez méltóan omlós, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni. Próbáljátok ki, majd meglátjátok! Sok sikert hozzá!

Omlós almás sütemény

Az Omlós almás sütemény Hozzávalói:

a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • kb. 2-2,5 dl tejföl (az eredeti recept szerint 1 evőkanál)
  • a töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • a tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor

Az Omlós almás sütemény elkészítése:

  1. A lisztet gyúródeszkára szitálta, elkeverte benne a sütőport, és összemorzsolta a zsírral.
  2. Hozzáadta a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrta.
    A tészta a hűtőben pihent, amíg elkészült a töltelék. Ehhez az almákat meghámozta, magházukat eltávolította, és kis kockákra darabolta őket.
  3. Nagy lábasban a cukorral megpárolta, végül ízesítette a fahéjjal, és megvárta, amíg kihűl.
  4. Egy kb. 30 * 35 centis tepsit sütőpapírral kibélelt.
    A tészta nagyobbik felét tepsi méretűre nyújtotta, kibélelte vele a sütőpapíros tepsit.
  5. Rásimította a tölteléket, majd befedte a másik, kisebb tésztacipóból méretre nyújtott lappal.
  6. Tetejét villával megszurkálta, majd lekente az enyhén felvert tojással, és előmelegített, közepesen forró sütőben szép barnássárgára sütötte.
  7. Kihűlés után kockákra szeletelte, porcukorral meghintve tálalta.

l

forrás: hankka

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Anthon Berg szívecskék házilag
Anthon Berg szívecskék házilag, recept

  Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mi a kedvenc csokim,...

Close