Az egyik kedvenc olasz kajánk: Saltimbocca

Az egyik kedvenc olasz kajánk: Saltimbocca

Story Highlights

  • A saltimbocca - azaz olaszul ugorj a számba! az egyik legklasszabb olasz étel: vékony borjúhús szeletek, pármai sonka, zsálya és egy fehérboros-vajas mártás. Római trattóriákban általában laza zöldségkörettel kínálják, de mi csavartunk a sztorin egyet

A Saltimbocca Hozzávalói

A répatócsnihoz:

  • 5-6 szál sárgarépa
  • 1 szál lila répa
  • 1 szál lila újhagyma
  • 1 póréhagyma
  • só, bors, 1 csapott tk. római kömény
  • 1-1 marék török mogyoró és mandula (vagy más magféle)
  • 2 tojás
  • néhány ek. liszt
  • pici víz
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem 

A saltimboccához:

4 vékony szelet borjúcomb 
8 zsálya levél
4 szelet pármai sonka
száraz fehérbor (a klasszikus verzióban édes Marsala)
hideg vaj kockák
só, bors

A Saltimbocca Elkészítése:

A répákat a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük, a hagymákat felszeleteljük, az egészet sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk egy kis római köménnyel. A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd egy mozsárban durvára törjük, és ezt is a répás keverékhez adjuk. Beleütjük a tojásokat, majd egy kis liszttel és vízzel sűrű masszát keverünk belőle. Hozzákeverjük a petrezselymet, majd a masszát egy kicsit pihentetjük.

Saltimbocca

A hússzeleteket deszkára fektetjük, majd egy sütőpapírral leterítve kicsit kilapítjuk őket, nem szabad húsklopfolót használni, mert a borjúhús nagyon puha és szétszakadnának a szeletek, egy nehezebb nyeles edény segítségével érdemes kicsit megnyomogatni őket.

A vékony borjúszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd mindegyikre egy szelet pármai sonkát fektetünk. Szeletenként 2-2 levél friss zsályát teszünk rá, amit egy fogpiszkáló segítségével rögzítünk a húshoz.

Forró serpenyőben kevés olívaolajon a szeleteket a zsályás oldalukkal lefelé kezdjük sütni, és ha a sonka már megpirult megfordítjuk őket, a hús másik oldalát már csak 1-1,5 percig sütjük, majd az egészet nyakon öntjük egy kis fehérborral, picit forraljuk, hogy a bor redukálódjon, és az alkohol tartalma elillanjon. Ha a mártás elkezdett besűrűsödni beledobunk néhány kocka hideg vajat és a serpenyőt rázogatva megvárjuk míg a vaj beleolvad és besűríti a mártást.

A húst picit félrerakjuk és gyorsan kisütjük a répatócsnikat. Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben és kanállal kis kupacokat teszünk a répás masszából, a kanállal szétlapítjuk őket, és ha az egyik oldaluk aranybarnára pirult, akkor már meg is tudjuk fordítani, hogy készre süljenek.

A hússzeleteket a megsült tócsnival és a vajas-fehérboros-zsályás szafttal nyakon öntve tálaljuk

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Jamie Oliver: Müzliszelet, recept

A Müzliszelet Hozzávalói 250 g sótlan vaj, plusz extra zsírozására...

Close