Nem minden joghurt élőflórás: ezt kell nézned a címkén

Nem minden joghurt élőflórás: ezt kell nézned a címkén

Lényegében a szervezet természetes védőpajzsát támogatják, erősítik az élőflórás, illetve probiotikus joghurtok. Most közelebbről is megismerkedhetsz mindkét típussal, és elmondjuk a különbségeket is.

Mit jelent, hogy élőflórás a joghurt?

A boltok hűtőszekrényében találni élőflórás és nem élőflórás joghurtokat is. Ezt a kedvező tulajdonságot rendszerint egy apró címkén tünetik fel a doboz tetején vagy oldalán, hiánya esetén nem látható címke vagy felirat az említett helyeken.

Az élőflóra tulajdonképpen azt jelenti, hogy bizonyos jótékony baktériumok – például tejsavbaktériumok, mint a bifidobaktérium, illetve a lactobacillus – vannak jelen a joghurtban. Azok a joghurtok, amelyeket a hosszabb lejárati idő érdekében a gyártás során magas fokon való hőkezelésnek vetnek alá, elveszítik jótékony baktériumaik egy részét, ezért a gyártók már nem írhatják rájuk, hogy élőflórásak, noha maradhat bizonyos alacsonyabb mértékű élőflóra-tartalmuk.

Miben más a probiotikus joghurt?

joghurt_talban

Az élőflórás és a probiotikus joghurt nem ugyanaz, igaz, mindkét fajta nagyon egészséges. Az utóbbi, a probiotikus még jobb választás azonban, ugyanis az előállítás során a két joghurtoltó baktérium mellett egy harmadikat is megkap – ez a probiotikum. A probiotikum voltaképpen az emberi bélrendszerben élő jó baktériumokkal egyenlő.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint azokat a joghurtokat nevezhetik a gyártók probiotikusnak, amelyek bevizsgáltan 106/gramm csíraszám mennyiségben tartalmazzák ezeket a jótékony baktériumokat. Ebben az esetben kerül a probiotikuscímke a joghurtosdobozokra.

Létezik prebiotikus és szimbiotikus joghurt is

Érdekességképpen az élőflórás és probiotikus joghurtok definiálása után megemlítjük még a prebiotikus és szimbiotikus joghurtokat is. A prebiotikus joghurt sajátossága, hogy olyan hozzáadott prebiotikum kerül bele, amely a bélrendszer jótékony baktériumainak szolgál táplálékul.

A szimbiotikus joghurt pedig egyszerre tartalmaz probiotikumot és prebiotikumot, a bélrendszer jótékony baktériumait tehát nemcsak utánpótlással erősíti, de el is látja. Az ilyen termékekre azonban rendszerint nem azt írják, hogy szimbiotikus, hanem azt, hogy prebiotikus-probiotikus. Így keresd a boltokban.

 

Forrás:femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Mézes tejszelet

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt 5 dkg Rama margarin 20...

Close