Nagyon mákos, nagyon szilvás süti, recept

Nagyon mákos, nagyon szilvás süti, recept

Ez a kelt tésztára épülő egyszerű kis sütemény egy igazi őszi comfort food. A puha tészta, a rengeteg mák és a szaftos szilva hármasa ugyanis tökéletes ellenszerként szolgál a rusnya, hűvös idővel szemben: fogjatok egy jó könyvet, gyújtsátok be a kanndallót (csak ha van, ha nincs, akkor ne próbálkozzatok légyszi!) és egyetek minél többet ebből a süteményből!

 

Nagyon mákos, nagyon szilvás süti

A Nagyon mákos, nagyon szilvás süti hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5dkg élesztő (fél csomag)
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 2 tk fahéj
  • 2 kg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg darált mák
  • 20 g vaj a megkenéshez

Minél több gyümölcsöt pakoltok a süti tetejére, annál szaftosabb lesz a végeredmény. Ha igazán bevállalósak vagytok, 2 kg-ig simán elmentek!

Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet belemérjük egy keverőtálba, beleütjük a 2 tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Beleöntük a felfuttatot éleszőt és kb. 15 perc alatt kidagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát belisztezett munkalapra dobjuk és egy sodrófával kicsit kinyújtuk, majd elegyenegetjük egy kivajazott tepsiben. A mákot összekeverjük a cukorral és a fahéjjal egy tálban. A kimagozott és felnegyedelt szilvát sorokba rendezve elhelyezzük a tésztán, majd megszórjuk a cukros-mákos keverékkel és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Nagyon mákos, nagyon szilvás süti

Forrás: Streetkitchen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Tésztatrükk a tökéletes pizzához
Tésztatrükk a tökéletes pizzához

  Ha gyakran kísérletezel otthon különféle pizzákkal, akkor jól tudod,...

Close