Nagyon drága lesz a cukor !!!

Nagyon drága lesz a cukor !!!

 

Több mint 18 százalékkal drágult a kristálycukor kilója június óta, és a világpiaci tendenciák alapján további áremelkedésre lehet számítani.

Egy kiló kristálycukorért júniusban még 184 forintot kellett fizetni, addig novemberben már 218 forintot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A hazai cukorárak emelkedése alapvetően annak tudható be, hogy Magyarország édesítő-fogyasztása az alacsony hazai termelés miatt erősen importfüggő. Márpedig az idén megfordult a cukor világpiacát 2009 óta jellemző túlkínálat, a kereslet a mostani, 2016. szeptember 30-ig tartó szezonban várhatóan 2,6 millió tonnával meghaladja a 170-180 millió tonnára tehető éves globális cukortermelést.

Még drágább lesz a cukor 2016-ban

cukor
A drágulás 2016-ban tovább folytatódhat, annak mértéke elérheti a 10 százalékot. A világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában az idén kisebb lett a termés az előző évihez képest, miután a kevésbé csapadékos monszunszezon miatt kevesebb cukornád termett. Még nagyobb, 3,4 millió tonnát elérő visszaesésre lehet számítani az Európai Unióban, aminek következtében a cukortermelés 46 éve nem látott alacsony szintű, 14,5 millió tonna lehet.
A cukor árának esetleges további emelkedése azért érintheti Magyarországot, mert az évi 375-400 ezer tonnára tehető belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés, a többit importból kell biztosítani.

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: nlcafe.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Ezért egyél mandarint az ünnepek alatt !

  Az ünnepi szezon egyik legkedveltebb gyümölcse a mandarin. Nem...

Close