Mititei avagy mics
Mititei avagy mics

Mititei avagy mics

Kevesebb munkával jár, ha a leves helyett vizet használunk hozzá, de az eredmény nem összehasonlítható.

A leves
Bevásárláskor kérjünk marha- és sertés gerinccsontot, vagy tarjacsontot (vannak, akik szívesen főzik a levest velős csonttal). Összesen 1 kg vegyes csontból, továbbá a hús tisztításánál leeső részekből levest készítünk: felengedjük annyi vízzel, hogy épp elfedje, felforraljuk, lehabozzuk. Adunk hozzá babérlevelet, 3-4 szál csombort, 2-3 gerezd fokhagymát, fél fej hagymát. Egy órán át főzzük, majd leszűrjük, kis lángra téve 200 ml-re sűrítjük (koncentráljuk), majd lehűtjük.
mics-mititei-grill
A hús
500 g marhanyak
500 g bárányszegy 
500 sertéstarja
200 g marhafaggyú
só, frissen tört bors 
1 kk szódabikarbóna
2 gerezd frissen zúzott fokhagyma
A húsokat leinazzuk, csíkokra vágjuk (kb 8 x 1 cm-es hasábra, így jobban viszi a daráló), 3 mm-es tárcsán kétszer ledaráljuk, a faggyúval együtt. Sózzuk, borsoszzuk, a levest apránként hozzákeverve a húst alaposan meggyúrjuk (10 perc). Lefedve hűtőszekrénybe tesszük 5-6 órára vagy egész éjszakára is akár.
A hideg húst még egyszer átgyúrjuk, közben hozzáadjuk a fokhagymát. (Ehhez a szeletekre vágott fokhagymát kevés durva sóval és 1-2 kanál félretett levessel kő vagy famozsárban pürítjük).A masszából 8 x 3 cm-es kolbászkákat formázunk, ezeket először direkt hőn készítjük (magas hőmérsékleten), 2-3 percig amíg egyenletes szép színt nem kap, majd 5-6 percre „indirekt” zónába tesszük át, és lefedjük a grilltetővel.

Megjegyzés

Vannak, akik a fokhagymát nem keverik bele a húsba, hanem sütés közben kenegetik sós vízbe áztatott zúzott fokhagyma levével.
A fűszerezés lehet gazdagabb, adhatunk még hozzá kömény (szárazon pirítva, majd őrölve), koriander, szegfűborsot, ánizs és frissen morzsolt őrölt csombor keverékét. A fűszerezés akkor jó, ha csupán sejtelmes hátteret ad a jó ízű húsnak (1 kg húshoz összesen egy kávéskanálnyi szükséges).Garnírungként ajánlható padlizsánkrém grillezett paprikával, hagymával, fokhagymával, paradicsommal.Vagy egyszerű sült paprika némi fokhagymával, és olívaolajjal.

Forrás: bűvösszakács.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Töltött sült Paparika

Elsősorban vastagabb húsú paprika alkalmas a célra. A sütés mindig...

Close