Mennyeien selymes, krémes KRÉMES ( Ruszwurm krémes után készítve ), recept

Mennyeien selymes, krémes KRÉMES ( Ruszwurm krémes után készítve ), recept

A klasszikus magyar krémes sütemény, amelyet egyszerűen csak “krémes”-nek hívnak, olyan főzött vaníliás tojáskrém, amelyet a főzés végén tojásfehérjéjével kevernek. A Ruszwurm krémest azonban nem tojásfehérjével, hanem felvert tejszínnel lazítják, természetesen hideg állapotban. A tojáskrém is töményebb, mint a klasszikus krémesé. Eredetileg a krémalaphoz tej literenkén 10 tojássárgáját, 35 dkg cukrot, 12 dkg réteslisztet, és 1 szál vanília rudat adtak.

Mennyeien selymes, krémes KRÉMES

A Mennyeien selymes, krémes KRÉMES Hozzávalók egy nagy tepsihez:

Krém:

  • 10 db tojássárgája
  • 35 dkg cukor
  • 12 dkg rétesliszt
  • 1L tej
  • 7 dl habtejszín cukrozatlan
  • 1-2 szál vaníliarúd

Tészta:

  • 1 csomag bolti leveles tészta

A Mennyeien selymes, krémes KRÉMES Elkészítése:

A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a tej nagyobb részét. A maradék tejet el lehet kezdeni melegíteni, majd folyamatosan hozzá lehet keverei az előző keveréket. Sűrű krémet kell főzni – ne forrjon !!!  Végül mehet bele a vaníliarúd kikapart belseje. A krémet ki kell hűteni, majd óvatosan hozzá keverni a keméynre felvert tejszínt is.

A Tészta:

Legjobb ha nem bajlódsz a leveles tészta készítéssel, hanem a boltban vásárolsz. Vékonyra kell sodorni a tésztát, amennyire csak tudod; pár perc alatt 200 C fokos sütőben meg kell sütni – aranybarnára ( előtte fel is lehet darabolni méretre ). Tepsibe helyezem a lapot, majd rákanalazoma a kihült krémet, aztán jöhet rá a felső lap/ok.

Hűvös helyen pihentesd néhány órát.

Porcukorral meghintve szervírozd

Mennyeien selymes, krémes KRÉMES

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Krémes spárgasaláta újkrumplival
Krémes spárgasaláta újkrumplival, recept

  Itt a szezon: az újkrumplié, a spárgáé, és a...

Close