2020. október 17.

Select your Top Menu from wp menus
Marha uszály leves zöldségekkel – recept

Marha uszály leves zöldségekkel – recept

Ez egy igazán hagyományosnak mondható magyar étel, mely hál Istennek ma sem maradt a feledés homályába. Megpróbáltam úgy elkészíteni, hogy ezt egy régi szakácskönyvben láttam anno és most megpróbálom felidézni

 marha uszály leves

A Marha uszály leves Hozzávalói egy nagyobb családra ( 10-15 L fazék ):

  • 7-8 db nagyobb marha uszály
  • 3-4 db marha lábszár szelet, csontos
  • én tettem bele pár pulyka nyakat is, de nem muszáj. Jobb lesz a leves ízen ha megbolondítjuk más fajta húsrészekkel is
  • 5 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér
  • 2 fej karalábé
  • 1 új zeller
  • só, bors ( egész )
  • 4 db burgonya
  • 1 fej hagyma
  • pár gerezd fokhagyma

marha-uszaly-husleves-piaknteria1

Elkészítési idő: 4-5 h

 

A Marha uszály leves Elkészítése:

a húsokat egy nagy fazékba 15 L, helyezem – alulra a csontosabbakat. Egy fél marék egész borsot szórok rá és a fokhagyma gerezdeket. Felengedem hideg vízzel a fazekat, hogy jól ellepje a húsokat. Felteszem a gázra, leg kisebb fej és láng. Mehet bele azonnal és héjastól a vöröshagyma. Főzöm ,majd a habot , mely a húsból kifőtt anyagokból keletkezik – közben-közben le szedegetem.

Közben az összes zöldséget megpucolom, egészben hagyom a sárgarépát vagy felezhetem is, a gyökeret ketté vágom. A zeller gumót és a karalábékat ujjnyi vastag szeletekre vágom. ha kb félig megfőtt a hús mehet bele az összes zöldség.

Közben elkészítem a tölteléket – itt most éppen ezt nem készítettem el.

marha uszály leves

( vas megyében e helyett: zsemle mártást készítenek)

A zsemléket beáztatom, kinyomkodom és mehet egy tálba, hozzá adom a két tojást, ételízesítőt, fokhagymát, petrezselymet, csirke májat felvagdosva vagy kapargatva egy vágódeszkán. Vörös hagymát zsíron dinsztelem majd ez is mehet a tálba. Ezeket összekeverem, mint egy fasírt alapot és 3 felé adagolom a kifektetett folpack-on. 2-t oldalát  felhajtom és feltekerem, majd a végeit bekötöm. Azt a részt, ami szét jöhet, fogpiszkálóval rögzítem. Mehet bele fektetve a leves tetejére, úgy, hogy a fólia végei kilógjanak a fazék szélére. Ne aggódjatok , nem lesz plasztik íze a levesnek.

marha uszály leves
nem volt eléggé jó a szűrő, de szép áttetsző lett a leves

 

Készre főzöm, zgy-t és a húsokat ill.  a tölteléket külön szedem, majd tálalom jó féle főtt leves tésztával. Kész is van a finom marha uszály leves!

 

Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
paradicsom saláta
Raymond Blanc – Blanc mama féle paradicsom saláta recept

Gyorsan kész és nagyon intenzív ízű paradicsom saláta, Raymond Blanc  többszörös Michelin csillagos mesterszakácstól   A Maman Blanc paradicsom saláta hozzávalói :...

Close