Mac and cheese burger, recept

Mac and cheese burger, recept

Story Highlights

  • A különféle pasták, rizottók másnap történő újrahasznosításában nincs semmi meglepő. Olaszországban pl. rájöttek, hogy a megmaradt rizottó másnap egy tökéletesen formázható masszává áll össze, ami önmagában nem teszi túlságosan vonzóvá, de egy kis olajban sütéssel át lehet alakítani egy olyat étellé, ami mára az egész világon kedvelt street food lett, ez az arancini. Ott van aztán az egy fokkal betegebb amerikai társa, ahol ugyanezt  a műveletet sajtos makarónival végzik el: mi ezt gondoltuk tovább, és a hétköznapi, gömb alakzatot magunk mögött hagyva egy hamburger buciját álmodtuk meg. Emberek! Ez egy hamburger, aminek sajtos makaróniból van a bucija. Sajtos. Makaróniból. Van. A bucija.

 

A Mac and cheese burger Hozzávalói:

A mac and cheesehez:

  • 250 g makaróni tészta
  • 60g vaj
  • 2 ek liszt
  • 8 dl tej
  • 80 g parmezán
  • 80g gouda sajt
  • 80 g cheddar sajt

A füstös bbq szószhoz:

  • 2 dl ketchup
  • 0,5 ek almaecet (vagy sima ecet)
  • 0,5 ek barnacukor
  • Pár csepp wuszterszósz
  • 2 tk füstölt paprika por
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • Só, bors

Mac and cheese burger

A panírozáshoz:

  • Olaj a sütéshez
  • Liszt
  • Tojás
  • Morzsa

Az összeszereléshez:

  • Kb 120 g darált marhahús
  • 1-2 szelet bacon
  • 1 szelet paradicsom
  • Salátalevél
  • Lilahagyma

Előszöris a mac and cheese alapot készítjük el. A tésztát elkezdjük kifőzni forró, sós vízben, közben összedobjuk a mártást. A vajat megolvasztjuk egy lábosban, majd rákanalazzuk a lisztet, amit elkeverünk benne, majd elkezdjük részletekben hozzáadagolni a tejet. Ha a mártás az összes tejet felvette sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Lereszeljük a sajtokat és ezeket is elkeverjük a mártásban, amíg szépen bele nem olvadnak és homogén állagú, lávaként hömpölygő sajtmártást nem kapunk. Két út áll előttünk: vagy elégedetten bepuszilunk egy fantasztikus mac and cheese-t, vagy bátrak vagyunk és haladunk tovább a mac and cheese burger felé.

mac-and-chees-burger

Az utóbbi opció esetében a kifőtt tésztát leszűrjük és egy tálba tesszük, majd ráöntjük a sajtmártást. Az egészet összeforgatjuk és alaposan kihűtve (legjobb ha egy egész éjszakát a hűtőben figyel) folytathatjuk vele a munkát. Az ebben az állapotában nem túl gusztusos tésztához hozzáütjük az egész tojást, majd jól összeforgatjuk az egészet. Kézzel, vagy ha tökéletes látványra törekszünk – egy pogácsaszaggató segítségével megformázzuk belőle a buci alját s tetejét. Figyelem: előfordulhat, hogy az így megformázott, majd bepanírozott burger buci nem fogja bírni a rá váró terhelést, azaz a forró olajat. Ha féltek ettől, akkor ebben az esetben érdemes a megformázott bucit bedobni egy kicsit a mélyhűtőbe, hogy jobban összeálljon, még véletlenül se dobja szét magát.
Még mielőtt a bucit és a húst kisütnénk, összedobunk egy füstös bbq szószt. Ehhez a ketchupot egy lábasba nyomjuk, majd hozzáadjuk a worchestert, az ecetet, a barnacukrot, a füstöltpaprikát, a fokhagymagranulátumot, majd sózzuk, borsozzuk és összerottyantjuk.

A húspogácsát megformázzuk, mindkét felét sózva-borsozva egy forró serpenyőben mediumra sütjük, mellette pedig lepirítunk egy szelet bacont is. A húst és a bacont félretesszük pihengetni,

Ha kész vagyunk a szósszal, kisütöttük a húst és a bacont, a lehűtött mac and cheese bucit a klasszikus tanítás szerint panírozzuk, majd kb 180 fokos olajba tesszük, ahol addig sütjük, míg nem szép, aranybarna külsőt nem kap. Lecsepegtetjük egy itatóspapíron, majd összerakjuk a burgert.

Forrás:  streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
CANNELLONI!! Sült paradicsomos, ricottás töltelékkel, baconos besamellel…

A CANNELLONI Hozzávalói: 25 dkg szilvaparadicsom (vagy bármilyen koktélparadicsom) 1...

Close