A litván töltött húsos gombócok ( Cepelinai ), recept

A litván töltött húsos gombócok ( Cepelinai ), recept

Ezen alkalommal egy olyan érdekes receptet osztunk meg olvasóinkkal, melynek származási országa Litvánia, neve: Cepelinai . Ezeket a burgonyából készült „Zeppelineket” nehéz más ételhez hasonlítani; részben hasonlít a pilmenyire (húsos derelye), de egyben a barátfülére és a burgonyával töltött vagdalt húsokra is.

Az azonban biztos, hogy miután kifőztük ezeket a „Zeppelineket”, ízük semmi máshoz nem fog hasonlítani, az egyszerűen egyedi. Javasoljuk, hogy tálaláskor tegyünk az asztalra tejfölt, de fogyaszthatjuk vajba forgatva, azonban a legfinomabb a „Zeppelin” olvasztott szalonnával, töpörtyűvel és pirított hagymával.

A litván töltött húsos gombócok ( Cepelinai ) Hozzávalói:

  • 12 db burgonya
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 ek. keményítő
  • fél pohár búzaliszt
  • só (ízlés szerint)
  • feketebors (ízlés szerint)

A litván töltött húsos gombócok ( Cepelinai )

A litván töltött húsos gombócok ( Cepelinai ) Elkészítése:

  1. A burgonyák felét főzzük meg, és miután megfőtt, csináljunk belőlük pürét.

  2. A mennyiség másik felét tisztítsuk meg és reszeljük le. A levet jól nyomkodjuk ki belőle. A levet ne öntsük ki, ellenkezőleg, egy tálba öntsük és hagyjuk állni, a recept elkészítése során még szükségünk lesz rá.

  3. Keverjük össze a pürét a nyers, reszelt burgonyával. Adjuk hozzá a burgonya leve alján képződött keményítőt, a lisztet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Az egészet jól keverjük össze.

  4. A kapott masszából formázzunk kis lepénykéket, mindegyikbe helyezzünk egy-egy kanálnyi, előzőleg sóval, borssal fűszerezett darált sertéshúst, majd a lepénykéket zárjuk össze.

  5. Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet, és miután felforrt sózzuk is meg. A „Zeppelineket” körülbelül 15 percig főzzük. Eleinte a „Zeppelinek” felúsznak a fazék tetejére, amikor elmerülnek, akkor van kész!

Nem a „Zeppelin” litván módra az egyetlen recept, aminek a burgonyapüré az egyik összetevője, Az el nem fogyasztott burgonyapüréből másnap zöldséges, sajtos vagy akár gombás töltelékkel hasonló módon ismét kiváló ételt készíthetünk. Ne feledjük ezt a receptet, és ha tetszett, készítsük el legközelebb is!

forrás részben: ketkes

A litván töltött húsos gombócok ( Cepelinai )

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Pompás almás csiga sütemény
Pompás almás csiga sütemény, recept

Felül ropogós, alul puha almás sütemény! Képzeld el, amint teázás...

Close