(lime-os) NAMELAKA torta (málnával)

(lime-os) NAMELAKA torta (málnával)

Story Highlights

  • Jók voltak a tippek, és tényleg, inkább cseresznyének tűnnek, mint málnának. De nem, határozottan állíthatom ez itt a fagyasztóból előkerült gurulós málnaszemek.

 

És, hogy mi a fenét takar a Namelaka? Nem, nem semmi észak országi nyelv sajttortája. Ez a textúra a Valrhona csokoládé céghez köthető, pontosabban az iskolájához. Egy japán kifejezés, a technikára és a krémes állagra ami el lehet érni. Zseniális. Nagyon sokszor használom egy komplett desszert alkotóelemeként. De a legjobb benne az, hogy egy ilyen egyszerű kombináció is fantasztikus élményt tud okozni, mert a krém lágy, a málna szinte friss, és alatta meg ropog a kedvenc kekszem. Lehet, hogy rögtön a nyár jut eszünkbe róla, akkor jó! mert ez volt a cél:

Amire oda kell figyelni:

a krém alapja tej, ehhez adjuk hozzá a lime héját, amivel felmelegítjük. Utána, viszont le kell szűrni, mert a lime héj keménnyé válik, és ha bent marad a krémbe, olyan érzést fog kelteni, mintha halszálka lenne a krémben.
olyat is csinálhatunk, hogy a tejszínbe (hideg!) áztatjuk a lime héját egy éjszakára, és utána adjuk hozzá a krémhez. Az íze kifinomultabb, mégis harsányabb lesz. Ezt nevezzük infuzionálásnak. Mikor ebben a hideg zsíros bázishoz adjuk az ízt, és “áztatjuk”. Az illóóolajok felszabadulnak, és nem lesznek hőnek kitéve. Tehát ha van időnk, akkor a tejszínnel “ízesítsünk”.
a csokoládét mivel fehércsokoládé max. 40 fokig melegítjük, mivel adunk hozzá glükózt, nem ugrik össze olyan könnyen
fontos a csokoládé %-a: 35% fehércsokoládé az ideális.

Van egy általános számítás ha más típusú csokival dolgozunk, az esetek 80%-ban alkalmazható:
a recept szerint 170g 35%-os fehércsokoládé kell. Ezt megszorozzuk a százalékával, vagyis:
170g×35%¨=5950
Ezt az összeget elosztjuk azzal a százalékkal amit sikerült beszerzni pl: 28%-os fehércsokoládét. vagyis:
5950/28%=212,5g
Tehát nekünk 28%-os fehércsokoládéból 212,5g-ot kell használnunk a receptben, ha nincs 35%-os fehércsokoládénk.
🙂

a zselatinlapokat mindig nagyon! hideg vízbe tegyük. És a lapokat, mindig egyesével, külön-külön tegyük a vízbe, hogy ne ragadjon össze. Mikor ruganyos jól kicsavarjuk a vizet belőle.
ha szeretnénk, hogy a ropogós keksz réteg az is maradjon, mielőtt rátöltjük a krémet kenjük meg lehelet vékonyan fehércsokoládéval és hűtőben hagyjuk megdermedni

lime-namelka-torta-malna

LIME-OS NAMELAKA TORTA MÁLNÁVAL (15cm)

Keksz alap:

50g Gran Cereale Crocante (a kedvenc kekszem, de természetesen bármilyen típusú megteszi)
1ek olvasztott vaj

Ennél egyszerűbb nem is lehet, a kekszet ledaráljuk és olvasztott (de már nem forró) vajjal átforgatjuk és forma aljára töltjük egy pohár segítségével lenyomjuk. (nem kell sütni, a vaj és a krém összeragasztja)

Namelaka:

  • 100g tej
  • 5g glükóz
  • 4g zselatinlap
  • 200g hideg tejszín
  • 170g 35% fehércsokoládé

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg a glükózzal. Közben a zselatint áztassuk be, majd csavarjuk ki a felesleges vizet. A tejet forraljuk fel a lime héjjal és szűrjük át. Adjuk hozzá a zselatint és jól keverjük el. Két lépésben adjuk hozzá a felolvadt csokoládéhoz spatulával eldogozva, Majd turmixoljuk, még szép fényes nem lesz. Ezután öntsük hozzá a hideg tejszínt, és turmixoljuk át megint. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük rá a kekszes alapra. Hűtőben hagyjuk állni 12 órát. Nem fagyasztható.

Tálalásnál pedig jöhet rá a friss málna:

Málna ragu:

  • 150g málnapüré (ha nincs akkor málnát turmixoljunk majd szűrjük le)
  • 75g málnaszem

A málnapürét hagyjuk meg hidegen, ettől friss marad, nyári pillanatokat idéz. A málna szemnél, ha fagyasztott egyszerűen csak bele kell forgatni a pürébe, amire enni fogjuk felenged, és nem esik össze. Cukrot pedig nem kíván max. 20g-ot, ha friss, vagy mirelit málnával dolgozunk.

Szeretnéd a legjobb recepeteket, szeretnél naprakész lenni? : a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: angelastaste.blogspot.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
MARADÉK Krumpli felhasználása

  Azt hiszem, egész, héjában főtt krumpli szokott a legritkábban...

Close