Lazac vajmártással, recept

Lazac vajmártással, recept

 

A Lazac vajmártással Hozzávalói (2 főre):

A vajmártáshoz:

  • 1 db salotta hagyma
  • 4 ek. száraz fehérbor
  • 4 ek. fehérborecet
  • ½ ág friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
  • 250 g vaj
  • 1 csipet fehérbors
  • 1-2 ek citromlé

A körethez:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 ek. barna cukor
  • só, bors
  • 2 marék bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 1 ek. tejszín

A lazachoz:

  • 300 g lazac filé
  • 2 ek. vaj

Lazac vajmártással

  1. A hagymát finomra vágjuk, és egy gyorsforralóban elkezdjük kis lángon párolni a borral és az ecettel, és a felaprított tárkonnyal.
  2. Ha már szépen elpárolgott szinte az összes folyadék, akkor alacsony lángon hozzáadunk egy darabkát a hideg vajból és elkeverjük a hagymával, ha teljesen elolvadt, akkor jöhet a következő adag hideg vaj, ezt addig folytatjuk, amíg szépen össze nem állt a mártás.
  3. Időközben egy pár evőkanál vízzel is megtoldjuk.
  4. Az elkészült mártást sózzuk, fehérborsozzuk és citromlével ízesítjük. Átszűrjük és vízgőz felett melegen tartjuk.

Lazac vajmártással

  1. A megpucolt répát hasábokra vágjuk és 1 evőkanál forró vajon átforgatjuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel és így pároljuk tovább. Ha a nedvesség elpárolgott, akkor megszórjuk a cukorral és összeforgatjuk, kissé lesütjük, majd félretesszük. A bébispenótot a forró serpenyőbe tesszük, majd ha kicsit összezuhant, akkor jöhet a felszeletelt fokhagyma, valamint megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót.
  2. Átforgatjuk, és végül hozzáadjuk a tejszínt is.
  3. A kifilézett, szálkáitól és bőrétől megfosztott lazacot 2 szeletre vágva egy kissé vajas serpenyőbe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és oldalanként 1-1,5 percet sütjük úgy, hogy közben a vajjal locsolgatjuk. Egy tányérra szedünk egy adag spenótot, arra jön egy lazac, amit bőven meglocsolunk a vajmártással és mellé tálaljuk a sült répát.

forrás: Streetkitchen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Szerb rakott padlizsán
Szerb rakott padlizsán darált hússal rétegezve, tejföllel gazdagon meglocsolva, recept

  Ha még nem kóstoltad a szerb rakott padlizsánt, itt...

Close