Lazac vajmártással, recept

Lazac vajmártással, recept

 

A Lazac vajmártással Hozzávalói (2 főre):

A vajmártáshoz:

  • 1 db salotta hagyma
  • 4 ek. száraz fehérbor
  • 4 ek. fehérborecet
  • ½ ág friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
  • 250 g vaj
  • 1 csipet fehérbors
  • 1-2 ek citromlé

A körethez:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 ek. barna cukor
  • só, bors
  • 2 marék bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 1 ek. tejszín

A lazachoz:

  • 300 g lazac filé
  • 2 ek. vaj

Lazac vajmártással

  1. A hagymát finomra vágjuk, és egy gyorsforralóban elkezdjük kis lángon párolni a borral és az ecettel, és a felaprított tárkonnyal.
  2. Ha már szépen elpárolgott szinte az összes folyadék, akkor alacsony lángon hozzáadunk egy darabkát a hideg vajból és elkeverjük a hagymával, ha teljesen elolvadt, akkor jöhet a következő adag hideg vaj, ezt addig folytatjuk, amíg szépen össze nem állt a mártás.
  3. Időközben egy pár evőkanál vízzel is megtoldjuk.
  4. Az elkészült mártást sózzuk, fehérborsozzuk és citromlével ízesítjük. Átszűrjük és vízgőz felett melegen tartjuk.

Lazac vajmártással

  1. A megpucolt répát hasábokra vágjuk és 1 evőkanál forró vajon átforgatjuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel és így pároljuk tovább. Ha a nedvesség elpárolgott, akkor megszórjuk a cukorral és összeforgatjuk, kissé lesütjük, majd félretesszük. A bébispenótot a forró serpenyőbe tesszük, majd ha kicsit összezuhant, akkor jöhet a felszeletelt fokhagyma, valamint megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót.
  2. Átforgatjuk, és végül hozzáadjuk a tejszínt is.
  3. A kifilézett, szálkáitól és bőrétől megfosztott lazacot 2 szeletre vágva egy kissé vajas serpenyőbe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és oldalanként 1-1,5 percet sütjük úgy, hogy közben a vajjal locsolgatjuk. Egy tányérra szedünk egy adag spenótot, arra jön egy lazac, amit bőven meglocsolunk a vajmártással és mellé tálaljuk a sült répát.

forrás: Streetkitchen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Szerb rakott padlizsán
Szerb rakott padlizsán darált hússal rétegezve, tejföllel gazdagon meglocsolva, recept

  Ha még nem kóstoltad a szerb rakott padlizsánt, itt...

Close