2020. október 28.

Select your Top Menu from wp menus
“Lábasos máj” – Kacsazsíros csirkemájkrém, recept

“Lábasos máj” – Kacsazsíros csirkemájkrém, recept

 

Gyerekkorom egyik kedvenc íz élménye a “lábasos máj”. Az elnevezés nem sokat mond, nevét a kis piros lábasról kapta, amiben anyukám készítette. Fenséges volt puha kenyérrel, paradicsommal, paprikával, retekkel…, nem bírtuk abbahagyni.
Mivel évek óta nem ettem, már-már el is felejtkeztem róla. Mostanában viszont rákaptam. Amikor először az asztalra raktam, a gyerekek részéről nem volt szerelem első látásra, mégiscsak egy barna “izé”, de miután egyetlen falattal “beetettem” őket, azóta követelik a cuccot. Ami örömteli, mivel ez nemcsak 12% májat tartalmaz, mint a bolti májkrémek, miközben fogalmunk sincs mit eszünk, és mi ez az ipari mellékíz.

Sokáig abban a hitben éltem, hogy ezt az ételt mi találtuk ki, mert soha nem ettem ilyet máshol, csak a családi asztalnál, és a vendégeknek is mindig rövid ismertetés kíséretében tálaltuk, akik rendre maguk is el akarták készíteni otthon, miután megkóstolták.
Kacsazsíros csirkemájkrém

  1. Egy nagymama lekváros üvegnyi kacsazsírhoz kb. 250 g csirkemájat használtam.
  2. ezeken kívül csak só kell hozzá.
  3. Lábasban felmelegítem a kacsazsírt, majd beleteszem a csirkemájakat.
  4. Közepes lángon sütöm pár percig mindkét oldalát.
  5. Közben letakarom, hogy ne pattogjon ki a zsír. 8-10 perc alatt átsül, egy késsel félbevágva ellenőrizhetjük, hogy puhára sült-e.
  6. Sütés közben nem szabad megszúrni villával, mert megsérül a külső “héj” ami belül tartja a nedvességet és puhaságot.
  7. Sózni is csak akkor szabad, miután megsült, különben kemény lesz a máj. Miután félig kihűlt, megsózom, és krumplinyomóval alaposan összetöröm. Akkor kész, amikor teljesen megdermedt, és a kacsazsír réteget képez a tetjén.

Kacsazsíros csirkemájkrém

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Ciromos-gyömbéres teasüti
Ciromos-gyömbéres teasüti, recept

Teasütemény. Már a neve is megnyugtat. Elképzelem, hogy üldögélek a kertben, kecses porcelán csészéből iszogatom a teát, s közben süteményt...

Close