Körtés, mandulakrémes pite

Körtés, mandulakrémes pite

Story Highlights

  • Körtés, mandulakrémes pite

 

Hozzávalók

Tésztához:

» 20 dkg liszt
» 5 dkg porcukor
» só
» 15 dkg hideg vaj
» 1 tojássárgája
» Körtéhez:
» 3 nagy érett, zamatos körte
» cukor
» fahéj
» citromlé
» Mandulakrém
» 10 dkg vaj
» 15 dkg cukor
» 15 dkg darált mandula
» 2 tk liszt
» 1 tk étkezési keményítő
» 1 tojás
» 1 tojásfehérje
» mandulaaroma, kivonat vagy mandulalikőr

korte-mandula-krem-pite
Elkészítés

A liszthez reszeljük a jéghideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk és közben hozzáadjuk a porcukrot is. Majd  a morzsához mehet a tojás, és azzal is gyorsan összedolgozzuk. A morzsát egy kilisztezett piteformába szórjuk, és jól szétnyomkodjuk, fontos, hogy a fodrokba is kerüljön a tésztából. Ezután kb. 15 percig a mélyhűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a körtéket és a krémet.
A  körtéket meghámozzuk. A vizet cukorral, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és vaníliával felforraljuk, majd a hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön és belehelyezzük az egész körtéket. Egészen lassan addig főzzük őket a szirupban, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd továbbkeverjük az egész tojással és egy tojásfehérjével.  Végül hozzáadjuk a darált mandulát és egy kevés lisztet étkezésikeményítőt és egy csipet sót, és továbbkeverjük.  Amikor a krémet összekevertük a legvégén hozzácsepegtetünk mandula kivinatot, aromát vagy egy kevés mandulalikőrt.
A pitetésztára rákenjük a mandulakrémet. A posírozott körtéket felszeleteljük vagy félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk, és a pitére tesszük. 180 C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a krém kicsit megemelkedik és aranyszínűre, pirosra sül.

Forrás: izeselet.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Hány kés legyen otthon, és hogy válasszunk tökéletest? Megmutatjuk! – videó

A legtöbb séf kis túlzással még a mosdóba sem megy...

Close