2020. október 26.

Select your Top Menu from wp menus
Szaftos Körömpörkölt, recept

Szaftos Körömpörkölt, recept

 

Egy igazi megosztó étel. Lehet imádni és undorodni tőle és a két csoport sohasem fogja tudni meggyőzni a másikat. De miért is kéne? Bevallom, én is közelebb állok a finnyás csapathoz, a férjem viszont egyértelműen rajongó. Míg anyósom élt, addig évente egyszer-kétszer megfőzte neki, azóta azonban nem jutott hozzá a kedvencéhez. Ráadásul ez az az étel, amit igazán akkor lehet jó ízűen enni, ha más főzi… Úgyhogy amikor elgondolkodtam azon, mi legyen a menü a férjem születésnapja alkalmából, akkor ez is eszembe jutott. Aztán egyre határozottabbá vált ez a tétova gondolat, hogy meglepem őt ezzel. Amikor pedig beugrott, hogy ezzel az erővel akár kocsonyát is főzhetnék közben magamnak, akkor véglegessé vált a döntés. Hja, minden szentnek maga felé hajlik a keze.

 

Ami ehhez az ételhez elengedhetetlen, az a szép tiszta és friss köröm. Nagyobb baj a tisztasággal szokott lenne, de nekem most mázlim volt, a a köröm nagyon szép volt, alig pár perces munkámba került még néhány kósza szőrszál eltávolítása. Amúgy maga az elkészítés nem nagy dolog, a pörkölt főzés azért nem kíván extra képességeket. Ami nagyon fontos, az a főzési idő. Addig kell főzni, amíg a “hús” szétesik és sűrű, ragacsos szaftja lesz.

 

A Körömpörkölt hozzávalói:

  • 30 dkg hagyma
  • 1 ek zsír
  • 1 kg köröm
  • 1 ek pirospaprika
  • pár gerezd fokhagyma
  • psprika,paradicsom, bors
  • köménymag

kb 30 dkg hagymát felkockáztam, a méret most nem olyan kényes kérdés, bőven lesz ideje szétfőni és

1 evőkanál zsíron megfuttattam. Zsírból fölösleges több, lesz rajta így is bőven. Ráttetem

bő 1 kg körmöt (lehet egyben is, darabolva is, ki hogy szereti),

sóztam, ízesítettem

1 ek pirospaprikával,

pár gerezd fokhagymával,

köménymaggal. Szóba jöhet babérlevél, szegfűbors is, de ez már egyéni ízlés kérdése. Az én, amúgy köménymag fanatikus férjem pl. azt mondta, körömpöribe még ezt sem… Idényben

Körömpörkölt

paprika, paradicsom, télen kevés eltett lecsó is mehet bele. Aztán főzzük, főzzük és főzzük 4-5 órán keresztül. Aki úgy szereti, az az utolsó fél órában bele is főzheti a krumplit, aki meg emígy az külön kínálja hozzá a főtt krumplit.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: eszterlancfoz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Klasszikus túrós palacsinta,recept

Ugye mindenki emlékszik, amikor a bableves után jött a jó kis túrós palacsinta. Mi nagyon szeretjük, így Zé megmutatja a...

Close