Karamellizált Fügés diós pite, recept

Karamellizált Fügés diós pite, recept

 

A hűvös idő beköszöntével egyre több időt tölt az ember otthon, jólesik bekapcsolni a sütőt, és már nem egy hideg fagyira vágyunk desszert gyanánt. Ez a fügés diós pite mindent tud, amit egy őszi finomságnak tudnia kell: édes, karamellizálódott, ropogós, ragacsos diós réteg a vékony omlós tészta tetején. Isteni.

A recept eredetije Stephanie Alexandertől származik, a fügés variáció a saját agyszüleményem, de szerintem nagyon jól áll neki. Természetesen füge nélkül is elkészíthető, akkor még jobban tud karamellizálódni a mézes cukros dió a tetején.

A Karamellizált Fügés diós pite Hozzávalói:

a tésztához:

  • 200 g vaj
  • 260 g liszt
  • kb 25 ml hideg víz
  • egy nagy csipet só

a töltelékhez:

  • 120 g vaj
  • 150 g gesztenyeméz (vagy 100 g méz + 50 g juharszirup)
  • 100 ml tejszín (30%-os)
  • 2 ek rum
  • 300 g durvára vágott dió
  • 140 g nádcukor
  • 5 tojássárgája
  • 3 nagy friss füge (de anélkül is elkészíthető)

Karamellizált Fügés diós pite

A szobahőmérsékletű vajat kis darabokra vágjuk és a liszttel és a sóval könnyen összegyúrjuk, majd a vízzel együtt sima tésztává gyúrjuk (nem kell túldolgozni). Lisztezett felületen kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát, villával megszurkáljuk majd a hűtőbe tesszük fél órára.

A lehűlt tésztát fedjük be egy darab gyűrt sütőpapírral, majd szárazbabbal (vagy más nehezékkel) kitöltve süssük “vakon” 200 fokon 10 percig, majd a nehezék nélkül további 5 percig.

Közben készítsük el a tölteléket: a mézet (és a juharszirupot) a vajjal, a tejszínnel és a rummal összeolvasztjuk (nem kell, hogy forró legyen, csak éppen vegyüljön el). A durvára vágott diót és a cukrot összekeverjük. A tojássárgákat lazán felverjük és a mézes krémbe keverjük, majd hozzáadjuk a cukros diót is.

Karamellizált Fügés diós pite

Az elősütött tésztába öntjük a tölteléket, elrendezzük a tetején a vékony cikkekre vágott fügéket és a sütőt 180 fokra mérsékeljük.
Kb 50 perc alatt sül meg, a töltelék gyakorlatilag karamellizálódik. Ha túlságosan barnulna a teteje, akkor sütés közben érdemes letakarni alufóliával. Legalább langyosra kell hűteni, hogy szépen szeletelhető legyen, ha pedig fsokozni szeretnénk az élvezeteket lágy habbá vert tejszínnel, vagy egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk.

Karamellizált Fügés diós pite

Forrás: rozekacsa

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Konfitált kacsacomb
Konfitált kacsacomb, recept

Kacsacombot gyakorlatilag szerintem csak konfitálni érdemes. Régi tartósítása eljárásról van...

Close