Gundel-palacsinta csokiöntettel: Gundel Károly receptje alapján, recept

Gundel-palacsinta csokiöntettel: Gundel Károly receptje alapján, recept

 

A Gundel-palacsinta igazi hungarikum, aminek a receptjét nem árt elraktároznod.

Gulyás, Erős Pista és Gundel-palacsinta. Ezek mind hagyományos magyar fogások, amiket a hazánkba látogató külföldiek elsőként kóstolnak meg.

Itt az ideje, hogy a történelmi múltú desszertet te is megtanuld elkészíteni, méghozzá nem akárhogyan: a klasszikus Gundel Károly-féle recept alapján.

A Gundel-palacsinta csokiöntettel Hozzávalói a palacsintához:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg cukor
  • olaj
  • csipetnyi só

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál rum
  • citromhéj

Hozzávalók a csokoládémártáshoz:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kakaópor
  • fél evőkanál vaj
  • fél csésze tej
  • fél teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés ideje:
Másfél óra.

A Gundel-palacsinta csokiöntettel Hozzávalói a palacsintához: 25 dkg liszt 4 dl tej 2 tojás 2 dkg cukor olaj csipetnyi só Hozzávalók a diós töltelékhez: 25 dkg cukor

A Gundel-palacsinta csokiöntettel Elkészítése

  1. A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel keverd simára. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis szódavízzel hígíts rajta, ettől lazább lesz az állaga.
  2. Megolajozott serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi tésztát, folyasd szét, és mindkét oldalát süsd szép színesre.
  3. A ledarált diót a cukorral, a tejszínnel, valamint a lereszelt citromhéjjal kever össze.
  4. Add hozzá a rumot és a mazsolát, majd a töltelékkel töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket össze. Ne tekerd, hanem hajtsd, ez adja a Gundel-palacsinta különlegességét!
  5. Végül készítsd el a csokiöntetet is. Elsőként vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét. Forrald fel a tejet, keverd bele a rumot és a folyós csokit. A vajat a tojássárgákkal, valamint a kétféle cukorral keverd habosra. Szórd bele a kakaót, és addig kevergesd, míg sima masszát nem kapsz.
  6. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, de még nem hideg, keverd hozzá a tojássárgás részt is. Kicsit tedd vissza a tűzhelyre, hogy rottyanjon egyet, majd öntsd nyakon a palacsintákat a finom mártással.

forrás: femina

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Illatos narancsos muffin fél óra alatt
Illatos narancsos muffin fél óra alatt, recept

  A narancsos muffint összedobni nem nagy kunszt, ráadásul minden...

Close