Így készül az igazi Dobostorta – Finomabb, mint a cukrászdákban

Így készül az igazi Dobostorta – Finomabb, mint a cukrászdákban

Story Highlights

  • Nem véletlen, hogy Dobos József különleges tortájának a híre az országhatáron túlra is eljutott, és külföldön is évtizedek óta népszerű. Egy édes, vajkrémes, lágy szeletnek, aminek ropogós karamell van a tetején, képtelenség ellenállni. A dobostorta is akkor esik persze a legjobban, ha saját magad készíted el.

Hozzávalók 16 szelethez:

Tészta

  • 16 dkg finomliszt
  • 16 dkg porcukor
  • 8 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • Csokis krém
  • 40 dkg vaj
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Karamell

  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál citromlé

Elkészítés ideje:
Elkészítés: 40 perc, sütés: 45 perc

igazi-dobos-torta

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjét egy csipet sóval verd nagyon kemény habbá, majd tedd félre. A sárgáját, a cukrot, a vajat, a vaníliakivonatot dolgozd jól össze, és forgasd hozzá az átszitált, sütőporral elkevert lisztet. Végül a tojáshabot is keverd bele nagyon óvatosan, hogy a tészta ne törjön meg. A masszából süss hat lapot, 200 fokra előmelegített sütőben, egyenként öt-nyolc perc alatt.

A krémhez vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét, majd hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a tojással és a porcukorral, add hozzá a kakaóport. Végül a kihűlt csokit és a vaníliát is dolgozd bele, és keverd simára az egész krémet. Ha kész, kenj meg vele öt lapot, és illeszd őket egymásra. Egy lapot azonban rakj félre.

A karamellhez a cukrot tedd serpenyőbe, öntsd rá a citromlét, és kis lángon, állandóan kevergetve pirítsd aranysárgára. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl sötét. Kend gyorsan, egyenletesen a félretett tortalapra. Kissé olajos késsel vágd 12-16 szeletre. Később ezt már nem tudod megtenni, mivel a máz hamar megköt. Várd meg, amíg a karamell teljesen megkeményedik, majd rakd a torta tetejére. Tedd néhány órára a hűtőbe, csak azt követően kínáld.

Forrás: femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Egészben sült Csirke recept – Kívül ropogós, belül omlós és vaj puha

Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg egész csirke 15 dkg vaj...

Close