Így főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát

Így főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát

 

Ha már sikerült finom sonkát vásárolni, akkor ne rontsuk el a főzéssel.

A jó húsvéti sonka ismérveit már megosztottuk veletek, most néhány főzési praktikával segítünk.

Főzés előtt alaposan mossuk meg a sonkát, a zsíros réteget ne vágjuk le, mert az elkészítés során kiszárad a sonka. Ezután tegyük egy nagy fazékba, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Hagyjuk állni a vízben, így a tartósításhoz használt só nagy része kiázhat belőle. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor egy éjszakára is beáztathatjuk, ellenkező esetben elég egy-két óra is. Végül öntsük el az áztatólevet. Ismét engedjünk a sonkára annyi hideg vizet, ami ellepi, majd tegyük fel főni. Amint felforr, vegyük vissza a lángot és lassú lángon főzzük tovább! Fedőt ne tegyünk rá és hagyjuk hogy a víz lassan gyöngyözzön.

A főzővízbe ízlés szerint tehetünk egy hagymát és egy kevés fokhagymát, esetleg borsot és babérlevelet is. Sót ne tegyünk a főzővízbe, mert elég sós maga a sonka is.Tovább gazdagíthatjuk az ízét, ha leveszöldségeket is teszünk mellé, de ezeket csak akkor tegyük a fazékba, ha a sonka már félig megfőtt.

Így főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát,Recept

  • 1db sárgarépa
  • 1db petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 10-15 szem bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 5-6 borókabogyó
  • 2 dl fehérbor (opció)
  • 1 kg nyers füstölt sonka
  • a nagyobb zellerszár

A sonkát annyi ideig főzzük, ahány kiló.  A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizhetjük, ha már könnyen bele tudjuk szúrni, lekapcsolhatjuk a lángot.

Így főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát

Fontos! A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor a sonkát hideg vízbe is tehetjük. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen lehűlt és megdermedt.

Tippek

Az áztatást nem érdemes kihagyni, mert így omlósabb, puhább lesz a hús.
Ha kötözött sonkát vettünk, a hálót a főzés után távolítsuk el, amikor a húst a hűtőbe tesszük, mert ha már kihűlt, szeleteléskor nehezebb dolgunk lesz.
A főtt sonkát a hűtőben tároljuk, így sokáig fogyasztható marad. Semmiképp se tegyük zárt edénybe és ne csomagoljuk légmentesen, mert így hamarabb megromlik.

Így főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát
A sonka főzőleve sokoldalúan felhasználható, ezért ne öntsük ki! Felhasználható például bableves, sólet vagy töltött káposzta készítéséhez. Lefagyasztva, mélyhűtőben tárolva fél évig eltartható.
A sonka főzőlevének egy részében a húsvéti tojásokat is megfőzhetjük. A sonkából kiázott füstölt-sós lé megízesíti a tojást, így különlegesebbé tehetjük az ünnepi ételt.

Új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

itt található: A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Annyira egyszerű, és olyan finom, hogy ez is bekerül a karácsonyi repertoárba, a többi finomság közé! A porhanyós kifli tojás nélkül Hozzávalói: 50 dkg liszt 16 dkg zsír 1 dl zsíros tejföl 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 0,5 dl tej
Kiadós, finom és porhanyós kifli tojás nélkül lekvárral

Annyira egyszerű, és olyan finom, hogy ez is bekerül a...

Close