2020. október 17.

Select your Top Menu from wp menus
Igazi törékeny csöröge (bögrésen is)

Igazi törékeny csöröge (bögrésen is)

Story Highlights

  • Csörögefánkot enni, vagyis beleharapni a porcukros, leheletvékony finomságba, csakis egy jó recepttel lehetséges. És a csörögét elrontani egyszerűbb, mint a pofon. Nekem sikerült, méghozzá nem egyszer és nem kétszer. Anyukám anyukája éppen olyat készített, amilyennek lennie kell, legalábbis anyukám így meséli. Az az anyukám, aki nem hajlandó csörögét sütni, mióta egyszer nem sikerült neki, és apukám jópofaságból Donald kacsát formázott belőle, piros kalappal. Anyukám akkor elsírta magát, mi azonban örültünk neki, így a szekrényünk tetejéről emlékeztette őt hosszú-hosszú ideig arra, hogy miért ne süssön soha többet csörögét 

Én azért sütöttem, de igazából sosem lett az igazi, most azonban sikerült megtörni az átkot, és végre olyat készíteni, ami hajszálvékony, és csörög, miközben beleharapunk…

És íme a recept, melynél a szokásos 2,5 dl-es bögre a mércénk

Az Igazi törékeny csöröge Hozzávalói:

– három és fél bögre (45 dkg) fehér finomliszt
– 6 tojás sárgája
– 5-6 evőkanál 20%-os tejföl
– 3 evőkanál rum
– 3 csapott evőkanál porcukor
– 8 dkg olvadt vaj
– 1 csipet só

+ olaj vagy zsír a sütéshez

Az Igazi törékeny csöröge Elkészítése:

Igazi törékeny csöröge
1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni! Puha kis labdát kell, hogy kapjunk, ha száraz, akkor adjunk hozzá méh egy pici tejfölt, ha nagyon ragad, akkor lisztet.

2. Bő negyedórát pihentetjük a tésztát, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Lisztezzük közben a tetejét is… Aki ropogósra szeretné, az különösen ügyeljen arra, hogy nagyon-nagyon vékonyra nyújtsa! Én egy pocot dundibban szeretem, így nem nyújtottam annyira vékonyra
3. A tésztából trapézalakokat vágunk, melyeken középen, hosszában szintén bevágunk.

4. Ezután a tészta mindkét csúcsát átbújtatjuk a vágáson, gyakorlatilag kifordítjuk a tésztát.

5. Bő, forró (de nem túl forró!) olajban vagy zsírban aranyszínűre sütjük őket, majd még melegen meghintjük porcukorral. De nem ám spórolósan!
6. Forró, rummal megbolondított sárgabaracklekvárral tálaljuk, hogy garantáltan megnyalja utána mindenki a tíz ujját, vagyis mind az összeset…

Jó étvágyat!

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Meggyes Túró Rudi szelet – Sütés nélkül, recept

Meggy, tejföl, tejszín, túró, citrom, csoki, zabfalat, hűsítő élvezet, hőségre igencsak javallott A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! A...

Close