Húsvéti Sós kalács finom töltelékkel, recept

Húsvéti Sós kalács finom töltelékkel, recept

A Húsvéti Sós kalács finom töltelékkel HOZZÁVALÓi a tésztához:

  • 45 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

a túrós töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • a medvehagymás töltelékhez:
  • 8-10 db medvehagyma
  • 1 evőkanál tejföl

a sonkás töltelékhez:

  • 15 dkg sonka
  • 1/2 evőkanál tejföl

Húsvéti Sós kalács finom töltelékkel
A Húsvéti Sós kalács finom töltelékkel ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A langyos tej feléhez hozzákeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A maradék tejet a keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az olajat és az egész tojást, majd kicsit összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzászitáljuk az előzőleg sóval összekevert lisztet, és pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, de én robotgéppel készítettem.) Ezután a megdagasztott tésztát egy tálba tesszük, majd langyos helyen kb. másfél óráig kelesztjük.

  2. A megkelt tésztát ezután lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd három egyforma részre osztjuk, és mindegyik tésztát gombóccá formázzuk.

  3. A töltelékhez a túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a pirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk. Ezután alaposan összekeverjük. A medvehagymát apróra vágjuk, majd adjuk hozzá a tejfölt, egy csipet sót, és alaposan összekeverjük. A sonkát apró kockákra vágjuk. (A tejföl majd a tészta lekenéséhez kell.)

  4. Az egyik tésztagombócot kb. 35×30-cm nagyságúra nyújtjuk, majd egyenletesen megkenjük a túrós töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit, óvatosan kicsit megsodorjuk, és félretesszük.

  5. A második tésztagombócot szintén kinyújtjuk (35×30-cm nagyságúra), majd egyenletesen megkenjük a medvehagymás töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel, mint a bejglit, óvatosan kicsit megsodorjuk, és félretesszük.

  6. A harmadik tésztagombócot szintén kinyújtjuk (35×30-cm nagyságúra), majd egyenletesen megkenjük a tejföllel, és megszórjuk az apróra vágott sonkával. Ezután a két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit, óvatosan kicsit megsodorjuk, és félretesszük.

  7. Végül összefonjuk a három megtöltött tészta rudat, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. (Én egy 18×27 cm-es tepsibe tettem, hogy sütés közben ne terüljön majd nagyon el.) Ezután a tepsiben lévő tésztát konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kelesztjük 25 percig. (Közben a sütőt előmelegítjük.)

  8. Kelesztés után a kalácsot egy egész, felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőbe tesszük, és közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem.)

  9. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk. A háromféle töltelék nagyon jól illik egymáshoz, a tésztája pedig egy könnyű kelt tészta. A töltelékeket ízlés szerint le is cserélhetjük.

forrás: recepttar.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Francia zöldségleves csicseriborsóval
Francia zöldségleves csicseriborsóval, recept

  A Francia zöldségleves csicseriborsóval Hozzávalói: 15 dkg száraz (12...

Close