Hétvégére főztem NEKTEK: Zempléni Aranysárga – Húsleves töltelékkel

Hétvégére főztem NEKTEK: Zempléni Aranysárga – Húsleves töltelékkel

Story Highlights

  • hosszabb idő elkészíteni, de megéri: Hétvégére főztem NEKTEK: Zempléni Aranysárga - Húsleves töltelékkel ...

Hozzávalók egy nagyobb családra ( 10-15 L fazék ):

  • 1 kissebb testű tyúk
  • 60 dkg marha lapocka
  • 2 db csontos s.karaj
  • 6-7 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér
  • 2 fej karalábé
  • 1 új zeller
  • só, bors ( egész )
  • 4-5 db burgonya
  • 1 fej hagyma

zemplen-lakodalmas-hus-leves-toltelek-zoldsegek-hetvege-husleves-hazi-arany-sarga1

A töltelékhez:

  • folpack
  • 5-6 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • étel ítesítő 1-2 ek ( majd írok brandet ha szponzorál érte az Unilever vagy a Podravka, … 🙂
  • zsír
  • petrezselyem
  • esetleg 4-5 friss csirkemáj

Elkészítési idő: 4-5 h

 

Elkészítés:

a húsokat egy nagy fazékba 15 L, helyezem – alulra a csontosabbakat. Egy fél marék egész borsot szórok rá. Felengedem hideg vízzel a fazekat, hogy jól ellepje a húsokat. Felteszem a gázra, leg kisebb fej és láng. Mehet bele azonnal a megpucolt, egész fokhagyma és héjastól a vöröshagyma. Főzöm ,majd a habot közben-közben le szedegetem.

Közben az összes zöldséget megpucolom, egészben hagyom a sárgarépát, a gyökeret ketté vágo. A zeller gumót és a karalébékat újjnyi vastag szeletekre vágom. ha kb félig megfőtt a hús mehet bele az összes zöldség.

zemplen-lakodalmas-hus-leves-toltelek-zoldsegek-hetvege-husleves-hazi-arany-sarga3

Közben elkészítem a tölteléket:

( vas megyében e helyett: zsemle mártást készítenek)  🙂 – köszönöm anyósomnak Zsuzsának, hogy megtanította 🙂

A zsemléket beáztatom, kinyomkodom és mehet egy tálba, hozzá adom a két tojást, ételízesítőt, fokhagymát, petrezselymet, csirke májat felvagdosva vagy kapargatva egy vágódeszkán. Vörös hagymát zsíron dinsztelem majd ez is mehet a tálba. Ezeket összekeverem, mint egy fasírt alapot és 3 felé adagolom a kifektetett folpack-on. 2-t oldalát  felhajtom és feltekerem, majd a végeit bekötöm. Azt a részt, ami szét jöhet, fogpiszkálóval rögzítem. Mehet bele fektetve a leves tetejére, úgy, hogy a fólia végei kilógjanak a fazék szélére. Ne aggódjatok , nem lesz plasztik íze a levesnek.

zemplen-lakodalmas-hus-leves-toltelek-zoldsegek-hetvege-husleves-hazi-arany-sarga4

Készre főzöm, zgy-t és a húsokat ill.  a tölteléket külön szedem, majd tálalom jó féle főtt leves tésztával.

Jó étvágyat 🙂

 

Forrás: a pikantéria szerkesztője, Tommy

zemplen-lakodalmas-hus-leves-toltelek-zoldsegek-hetvege-husleves-hazi-arany-sarga2

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Elképesztő, mennyi só van bennük: 6 kedvelt étel, amit inkább ne adj a gyereknek

A WHO ajánlása szerint az optimális napi sóbevitel nem haladja...

Close