Heston Blumenthal – Tökéletes Fish and Chips

Heston Blumenthal – Tökéletes Fish and Chips

Story Highlights

  • Elsősorban azt tanultam Hestontól ebben a tesztben, hogy hozzá képest én csak összecsapom az ételeket. Másodsorban én magam is meglepődtem rajta, hogy betartva az utasításait mennyire más ennivaló került ki a kezeim közül ahhoz képest, amilyen élményeim a fish & chipsszel eddig voltak.

Hozzávalók:

  • 200 gramm búzaliszt
  • 200 gramm rizsliszt
  • 1 ek. méz – ettől lesz szép színe
  • 300 ml vodka
  • 300 ml sör

Elkészítés:

A halhoz pedig hal kell, bármilyen, amilyet szeretünk, rusztikusabb darabokra vágva. Besózzuk és állni hagyjuk, amíg a tésztával pepecselünk. Ami fontos: három patron szén-dioxid menjen bele a szifonunkban lévő tésztába, amit aztán alaposan hűtsünk le, így kapjuk a legjobb eredményt. A halakat rizslisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk. Heston épp annyi tésztát nyom csak a szifonból, amennyit a haldarab épp kíván, és miután a 220 fokra felmelegített olajba dobja a tésztás halakat, még egy kanálnyi tésztát tesz rájuk, hogy jó vastag legyen a bundájuk.

Az a bizonyos burgonya
Többféle tökéletes krumplireceptet is mutatott már a mester – nem tudom, ilyenkor hogyan jelzi a tökéletességek közti különbséget –, én a kétszer sütött verziót választottam. Nem egy gyors, összecsapható kaja ez sem, mivel van itt előfőzés, lehűtés, 130 fokon sütés, 180 fokon sütés. Heston három lépésben írta le nekünk a tökéletes krumplit, ami valóban olyan finom sült krumplit eredményezett, amilyet még nem igazán ettem. De azért a hatvanadik percben már nem voltam annyira lelkes a készítése közben.

heston-blumenthal-fish-and-chips-sult-hal-burgonya-tokeletes3

Heston szerint kulcsfontosságú, hogy a keményítőt kimossuk a krumpliból, így ő 5 percig folyatja a csapot a meghámozott, felkockázott krumplira az első körben. Ezután jön három lépésben maga a főzés:

1. Tegyük fel a krumplit enyhén sós vízben főni, lassú tűzön, 10-20 percig gyöngyözve. A krumpli ne főjön szét semmiképpen, különben kezdhetjük elölről az egészet. Főzés után rácsra tesszük – esetemben ez tálca volt –, hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük 30 percre.

2. Első sütés 130 fokon. Az olajat 130 fokra hevítsük fel, dobjuk bele a lehűtött főtt krumplit, és süssük benne öt percig. Ekkor épp csak elkezd elszíneződni, mi pedig máris kivesszük, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Ha nagyobb adagot készítünk, akkor ebben a fázisban akár le is fagyaszthatunk a krumplinkból egy adagot ínséges időkre.

3. 15-20 percig hűtjük a krumplit, majd 180 fokra forrósított olajban sütjük készre.
A Heston-féle tapasztalat:
Lehet, hogy fél nap elkészíteni egy amúgy félórás ételt, de minden falatért megéri, a bundás hal még sosem volt ilyen ropogós és levegős bundában, a krumpli pedig omlós és jól átsült volt egyszerre. Teljesen más ízt nyert mindkettő, mint az eddigi, hagyományos eljárásokkal, úgyhogy úgy tűnik, Heston tényleg tud valamit, érdemes hallgatni rá. Egy szódásszifont pedig beszerzek, most már biztos.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Gordon Ramsay – Házi Gnocchi Zöldborsóval és Parmezánnal

Hozzávalók 2 nagyobb sült burgonya Ricotta 1 ek só bors...

Close