Házi – Paraszt Sonkás Lecsó

Házi – Paraszt Sonkás Lecsó

Story Highlights

  • Házi alapanyagokból a legjobbat ...

Hozzávalók:

  • 8 db zöldpaprika (kb.1.2 kg)
  • 40 dkg házi sonka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál púpozott őrölt pirospaprika
  • 4 db paradicsom (kb. 60 dkg)
  • 1 fej fokhagyma ízlés szerint
  • 1 db zöld, hegyes csípős paprika, ízlés szerint
  • só ízlés szerint

A tálaláshoz:

néhány szelet magvas kenyér

Elkészítés:

Először előkészítjük a hozzávalókat. A nyers házi sonkát nagyon vékony csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felszeleteljük úgy, hogy főzés közben a rétegek szétessenek. Ezután a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsom kocsányának környékét eltávolítjuk. Mindkét zöldségfélét cikkekre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk.

Ezután a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A bográcsban, lassú tűzön, szépen megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát, és a forró zsiradékban megfonnyasztjuk és aranyszínűre sütjük.

A bográcsba rakjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát. Állandó kevergetésközben, magas hőfokon addig pirítjuk, míg üveges lesz. Vigyázzunk, nehogy szétfőjön, hiszen kissé ropogósnak kell maradnia. Amikor már üveges, gyorsan hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát is. Ezután beletesszük a bográcsba a paradicsomot, a fokhagymát, illetve a zöld csípős paprikát, amennyiben azt is használunk, majd mérsékeljük a hőfokot. Ízlés szerint sózzuk az ételt (ne feledjük, hogy a szalonna és a házi sonka már magában is elég sós).

Az utolsó lépésben beletesszük a sonkaszeletkéket is, majd lassú tűzön, nagyjából 10-15 perc alatt készre főzzük. A szaftnak szép pirosnak, sűrűnek és ízletesnek kell lennie.

Az elkészült sonkás lecsót tányérokra szedjük, és forrón tálaljuk. Magvas kenyeret kínálunk mellé.

lecso-hazi-sonka

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Kelkáposztás – Sertés Szűz Pecsenye

Hús A mangalicaszüzet megtisztítjuk, 6%-os sóoldatba tesszük 1 órára. Utána...

Close