Hamisítatlan olasz bruscetta recept

Hamisítatlan olasz bruscetta recept

Egyszerű és ízletes, ez a bruschetta, az egyik legnépszerűbb előétel Olaszországban.

Eredete a történelem homályába vész ennek a Toszkána déli, Lázióval határos területéről (Maremma) származó fogásnak.

Annyi biztos, hogy egykoron a földművesek eledele volt az olajjal megkent friss, vagy a pirítással újrahasznosított száraz kenyér. Maga a bruschetta szó is a bruscare igéből származik, melynek jelentése parázson pirítani. Az, hogy mi került a pirított, olajjal megkent kenyér tetejére, az évszázadok alatt többször változott, de a legnépszerűbbek között, a sót, borsot, fokhagymát, paradicsomot, sajtot, sonkát nevezhetjük meg.

Hamisítatlan olasz bruscetta recept

Egy jó bruschetta készítéshez fontos tudnunk, hogy a legfontosabb alapanyag, a kenyér mellett az olaj és nem pedig a fokhagyma. Szintén jelentőséggel bír a kenyér pirítása. Elég a kenyeret könnyedén meggrilleznünk – épp, hogy csak pirosodni kezdjen-mert így belül puha és friss, kívül pedig ropogós marad. A fokhagymával csínján bánjuk amikor a kenyeret megkenjük vele, hiszen intenzív íze, illata könnyen elnyomhatja a főszereplő olajat. Vannak akik azt javasolják, hogy elég csak a kenyér szélét ízesítenünk vele. Ugyanez mondható el a kenyérre kerülő többi összetevőről is, mint a paradicsom, mozzarella, bazsalikom, origanó. Ha keveset használunk belőle kiemelik az olaj finom, selymes ízét, valamint az elfogyasztást is könnyítik.

100 gramm tápértéke kb. kcal: 465.

szénhidrát: 62g, fehérje: 9g, zsír: 20g

A Hamisítatlan olasz bruscetta recept hozzávalói  4 főre:

  • 4 szelet fehér kenyér
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2 db friss illatos paradicsom
  • 1 gerezd fokhaygma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek friss extra szűz, nagyon jó minőségű olíva olaj

A Hamisítatlan olasz bruscetta recept elkészítése:

  1. A kenyér szeleteket kenyér pirítóban , grillen vagy a sütőben pirítsd meg
  2. ne pirítsd túl, éppen , hogy csak el kezdjen barnulni
  3. Tépkedd le a baszaliko leveleket és vágd drúvára
  4. A paradicsomokat kis kockákra vág szintén fel.
  5. Helyezd a paradicsomot és a bazsalikomot egy tálba és sózd, ill. borsozd  meg
  6. A pirított kenyérszeleteket vagy annk szélét dörzsöld be fokhagymával
  7. Tedd rá a tálból a friss zöldséges keveréket, locsold meg olíva olajjal esetleg reszelhetsz rá friss parmezán sajtot

Hamisítatlan olasz bruscetta recept

KÉSZ

Jó étvágyat kívánunk

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Friss lila káposzta saláta recept
Friss lilakáposzta saláta recept

Nagyon egyszerű recept. A legjobb kiegészítő bármilyen kacsa, liba ételhez...

Close