2020. október 26.

Select your Top Menu from wp menus
Grillezési módszerek – avagy mit és hogyan
Grillezési módszerek – avagy mit és hogyan

Grillezési módszerek – avagy mit és hogyan

Faszénnel, gázzal, villany … nagy kérdés

Direkt módszer

Faszénnel történő használat
A grillezőhöz megfelelő mennyiségű brikettet helyezze el szétterítve a faszénrácson, tegye rá a grillre a fedőt, és melegítse elő. Csak előmelegítés után tegye be a grillezendő ételt, majd grillezze kb. 280-290 C fokon a grillrácson, és az elkészítési folyamat felénél egyszer fordítsa meg.
Gázzal történő használat
Minden gázégőt gyújtson be, csukja le a fedelet és melegítse elő a sütőt. Az ételt csak előmelegített sütőbe tegye be, majd grillezze kb. 280-290 C fokon a grillrácson, és az elkészítési folyamat felénél egyszer fordítsa meg. (pl: Steakeknél)
Előnyök a direkt grillezésnél
A csukott fedélnek köszönhetően a hő visszareflektál az ételre. Ez megrövidíti az elkészítési időt, és az étel szaftosabb, ízletesebb marad.
A lecsukott fedél miatt kevesebb oxigén jut a grillbe. Ezáltal a lecsöppenő zsíradék nem tud begyulladni és fellobbanni. Ezáltal csökkenek az egészségre ártalmas égett részek.

Indirekt módszer

Faszénnel történő használat
Ehhez mindenképpen fedeles grill szükséges, ahol a légrostélyokkal szabályozható a grill hőmérséklete!
A faszenet vagy brikettet rendezze az oldalakra faszéntartó vagy faszénkosár segítségével.
Állítson alu csepegtetőtálcát a faszénrács közepére, esetleg tegyen egy kis vízet is a csepegtető tálcába. Csukja le a tetőt és melegítse elő a grillt.
A grillrács közepén – a csepegtető tálca felett – grillezze az ételt kb. 180-200 C fokon csukott tető alatt.

Gázzal történő használat
Ehhez több égős, fedeles grill szükséges, ahol az égőkkel több hőzóna alakítható ki!
A középső égőt kapcsolja ki az előmelegítés után, csukja le a tetőt, majd kb. 180-200 C fokon a kikapcsolt égő feletti rácsrészen grillezze meg az ételt.

Előnyök az indirekt grillezésnél

A meleg folyamatosan cirkulál az étel körül, mint egy sütőben. Az étel forgatása szükségtelenné válik. Egy esetleges lángképződés esetén is maximum füstképződés keletkezik.
Szép, egészséges elkészítés – megégés nélkül. Ezzel a módszerrel a zsír megégése hatásosan elkerülhető, mert a lecsepegő zsír nem a parázsra/lángokba csöppen, hanem a csepegtető tálcába.
Ezzel a módszerrel a teljesség igénye nélkül lehet grillezni: egész csirkét, egész tarját, oldalast…stb.

A grill takarítása

A faszenes grillrajongók eszközei:

   • Grillkefe
   • Enyhe mosószer vagy speciális tisztító (ebben az esetben lehetőség szerint használjuk a gyártó által javasolt, vagy saját márkás terméket, hiszen az biztosan kipróbált a grill felületén)
   • Háztartási szivacs vagy törlőrongy
   • Alu csepegtetőtálca
   • Minden grillezés után: a grillrács tisztítása

Távolítson el minden nagyobb ételmaradványt a grillrácsról. Ha a nagyobb maradékokat még a leégetés előtt eltávolítja egy papírtörlővel, az lerövidíti a leégetést. Nyissa ki a szellőzőket és tegye rá a fedelet – ahol van. A grillrács-leégetési folyamat kb. 10 percig tart, de nagyban függ a szennyeződéstől. Utána kefélje le a még meleg grillrácsot egy tiszta grillkefével.
Fedeles grillnél zárja el az alsó és felső légrostélyt, majd várja meg míg elalszik a parázs, és lehül a grill. Ezután törölje ki a fedelet egy nedves/tisztítószeres ronggyal/papírtörlővel.
Nyitott grillnél meg kell várni, amíg a parázs magától kialszik, vagy szórjuk le homokkal.

Távolítsa el a kihült hamut a grillüstből. Ezzel elkerülheti a következő grillezésnél az esetleges levegőcirkulálási problémákat.

Mossa ki a port és szennyeződéseket finoman meleg szappanos oldattal. Ilyen egyszerűen kész!

A gázos grillrajongók eszközei:

   • Grillkefe
   • Enyhe mosószer vagy speciális tisztító (ebben az esetben lehetőség szerint használjuk a gyártó által javasolt, vagy saját márkás terméket, hiszen az biztosan kipróbált a grill felületén)
   • Háztartási szivacs vagy törlőrongy
   • kis kés/lapos fa keverőkanál
   • Cserélhető alu csepegtetőtálca – a grillhez passzoló
   • Minden grillezés után: a grillrács tisztítása

A grillezés előtt vagy után égesse ki egyszerűen a grillkamrát (összes égő maximálisra állítva), amig már semmi füst nem képződik. Végezetül pedig használjon egy grillkefét a grillrács tökéletes tisztításához. Törölje ki nedves ronggyal a fedelet, majd cserélje ki a cserélhető alu csepegtetőtálcát. Ilyen egyszerűen megy!
(időnként a nagy csepegő-gyűjtőtálcát késsel/fa keverőkanállal tisztítsa ki, lazítsa fel a nagy zsírpacákat)

 

Forrás: grillszovetseg.uw.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Hogyan gyújtsam be a grillemet helyesen?

A tökéletes begyújtás mind a faszenes, mind a gázos grilleknél egyszerű Egy faszenes grill begyújtása Vegye le a fedőt és...

Close