Gesztenyés Sütinyalóka, recept

Gesztenyés Sütinyalóka, recept

Gesztenyével mégiscsak közelebb áll az átlagos magyar gyerekszájak ízvilágához, mint sajttal. Az amerikai, hagyományos nyalókasütikben ugyanis krémsajttal, vagy vajjal fogják össze az alapsüti morzsát, hogy formálható állagot nyerjen.

A fiúknak szerettem volna kedveskedni az utolsó szüneti hétvégén, hátha fájdalommentesebb lesz így a nyár vége, és bár nagyon örültek, sőt egyenesen lelkesedtek, a fájdalom az fájdalom, az iskola meg iskola. Nem is érdemes több szót vesztegetni rá, hosszú év lesz, már ami az iskolát illeti. Erről jut eszembe: minden szeptember elsején felhívom a figyelmet, hogy kettőt alszunk, és itt a karácsony. Figyeljétek csak meg, ez idén is így lesz.

Egy kedves blogolvasó nemrég feltette a kérdést, hogy élünk e még, mert úgy látszik nem is eszünk, hiszen nincs új poszt. Sietve megnyugtatok mindenkit, élünk, virulunk, A legkisebb szöszmösz is cseperedik, mindkettőnkön rajta van még egy kis babaháj, de majd lefutjuk. Ez a tény sem segíti a blog sütiposztjait. De most!

A süti alaprecept a cake pops műfaj egyik első, és legnagyobb nevet szerző Bakerella néven elhíresült Angie Dudley könyvéből való. Mindenkinek, aki kacérkodik a nyalókasütikkel, annak melegen ajánlom a könyvet.

A könyvben található recept szükséges mennyiségeit megfeleztem, és az sem lett kevés, viszont inkább sok, főleg amikor egyesével formázni kezdtem a golyóbisokat. Az elkészítés roppant egyszerű, a kész süti remekül morzsálható, ami a gyerekeknek is igen testhezálló munka.

Gesztenyés Sütinyalóka

A Gesztenyés Sütinyalóka hozzavaloki:

(teljes adag, ezt feleztem meg)

  • 360g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk só
  • 240g vaj
  • 400g cukor
  • 4 tojás
  • 2 tk vanília kivonat (fél vaníliarúd kikapart belsejével helyettesíthető)
  • 240ml tej

Minden összetevő legyen szoba-hőmérsékletű!

A Gesztenyés Sütinyalóka elklészítése

  1. Egy nagy edényben keverjük alaposan össze a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban a vajat a cukorral 5 percig keverjük, (kézi mixerrel) vagy amíg könnyű, habos nem lesz. A tojásokat egyesével adjuk a vajhoz, amikor alaposan összekeveredett a vajjal, akkor adjuk hozzá a következőt. Végül a a vaníliát is keverjük bele. Most adjuk hozzá a liszt harmadát, majd a tej felét, újabb liszt harmadot, a maradék tejet, és a maradék lisztet. Tehát a lisztet harmadoltuk, a tejet feleztük, és felváltva a vajhoz keverjük úgy, hogy a liszttel kezdjük a sort.
  2. 33×23 cm-es tepsit vajazzunk ki, és a masszát terítsük el benne egyenletesen, majd 175C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig süssük. Ha kész, tegyük félre hűlni, mert csak hidegen morzsolható. Kisebb darabokat tépve két tenyerünk között morzsáljuk szét a sütit.
  3. A morzsát 500g gesztenyepürével összedolgozzuk, és szép, szabályos golyókat formálunk belőle. Ennek alapja, hogy azonos mennyiségek legyenek, amit egy mérőkanál segítségével lehet azonos mennyiségre kalibrálni. A megformázott golyókat érdemes előhűteni.
  4. Nincs más hátra, mint csokit olvasztani ( ét, jóminőségűt) gőz fölött, amibe a papír pálcikák végeit belemártjuk, és beledöfjük a golyókba, így rögzítve a pálcikákra azokat. Ha megszilárdult, az egész golyót belemártjuk a pálcikánál fogva az olvasztott csokiba, és szilikonos sütőpapírra téve félretesszük. Szórócukorral megszórjuk, vagy nem. Hűtőben alaposan kihűtjük. Ha kész lehet masnit kötni a pálcikákra, mignon papírba rendezgetni, és bezsebelni az elismerő szavakat, pillantásokat.

Gesztenyés Sütinyalóka

forrás: kajapiazongora

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
A legjobb karaj recept - Brokkolis omlós sertéskaraj
A legjobb karaj recept – Brokkolis omlós sertéskaraj

Sok s. karajt ettem már töltve, sütve, rántva, rakottasan; de...

Close