Fish & Chips

Fish & Chips

Story Highlights

  • Szeretitek a fish & chips -t? Bevallom, szerintem nem egyszerű elkészíteni. Egy kicsit olyan ez, mint a rántott hús. Mindenki tud sütni, de csak kevesen tudnak jót sütni. Titka, hogy a forró olaj mindenhol körbeérje, gyorsan finom ropogós réteg süljön a halra, illetve fontos, hogy frissen kell enni, mert a ropogós bunda később megpuhul és úgy már nem az igazi. Fehérborral a legjobb és persze tőkehalból kell készíteni, a chips meg nem klasszikus értelemben vett chips, hanem igazi, házi sült krumpli.

A receptemben én a sült krumpli mellé tettem egy kevés chips-et is, de ha csak egy félét szeretnénk, akkor inkább a hagyományos sült krumplit válasszuk.

Angliában népszerű étel, még a 18. századból származik, a gyári munkások fő étele volt. Még Dickens is megemlíti a Twist Oliver című könyvében. Manapság egész hálózatok árulják országszerte, igazi népétellé vált. (forrás: wikipedia)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g tőkehalfilé
  • 1 tojás (sárgája és fehérje külön választva)
  • 100 g liszt (100g =76,7ch)
  • 3 evőkanál tej
  • 3 evőkanál sör
  • sócitrom

Elkészítése:

1. A tojásokat, a lisztet, a sört és a tejet keverjük jól össze, homogén masszát kell kapnunk. Hagyjuk pihenni 30 percig.
2. A halat kockázzuk fel, sózzuk meg és hagyjuk hűtőben állni 20 percig.
3. A halat szárítsuk meg papírtörlővel, forgassuk meg lisztben és a tojásos-tejes keverékben, majd forró olajban azonnal süssük 5 perc alatt készre.

fish-and-chips-recet
4. Házi chips- szel és sült burgonyával tálaljuk. A házi chips készítéséhez uborka szeletelőn gyaluljuk le a krumplikat, majd papírtörlővel szárogassuk meg a szeleteket. Forró olajban egyenként adagolva süssük pár perc alatt készre, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze a szeletek.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Fügefa levél szörp és Limonádé

Hozzávalók a szörphöz: 2 csésze cukor 3 csésze víz 5-6...

Close