Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából, recept

Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából, recept

A Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából – Keresztanyám régi kedvenc receptje
A mákos tekercs igazi kényeztető édesség, melynek az ünnepi asztalon is méltó helye van.

A kelt tésztákkal mindig biztos a siker. Készítheted reggelire, főzelék vagy kiadós leves után ebédre, de vendégváró desszertnek is remek választás. Ez a mákos tekercs méltó vetélytársa lehet a bejglinek. A tészta még másnap is olyan lesz, mintha épp akkor vetted volna ki a sütőből.

Akkor se idegenkedj a kelt tésztától, ha még soha nem készítettél. Semmi bonyolult nincs ebben a receptben. A legfontosabb, hogy alaposan dolgozd ki a tésztát, és meleg helyen hagyd jól megkelni.  Ha van dagasztógéped, azt is bevetheted, sokkal egyszerűbb dolgod lesz vele, és gyorsabban túl leszel a munka nehezén. A töltelékhez még mazsolát is keverhetsz.

Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából

Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra

A Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából Hozzávalói

a tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárga
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag élesztő
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • 1 tojássárga

 

A Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából elkészítése:

  1. Langyosíts két deci tejet, tedd hozzá a cukrot, és rakd bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, ez körülbelül tíz perc. Ha a térfogata jelentősen megnő, a teteje habos lesz, rakd hozzá a lisztet, a vajat, a tojássárgát, a sót, a citrom reszelt héját, és jól dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
  2. Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral,  a vaníliás cukorral, és fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet. Akkor jó, ha könnyen kenhető.
  3. A megkelt tésztát vedd ketté, és nyújtsd ki körülbelül fél centi vastag téglalappá. Egyengesd rá a mákos tölteléket, és szorosan tekerd fel. Vágd nagyobb, körülbelül öt-hét centis darabokra, és kend meg mindegyik tetejét enyhén felvert tojássárgával. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25-30 percig. Ha a tészta szép aranybarna, kiveheted a sütőből.

Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából

forrás: femina

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Így készül a medvehagymás gnocchi
Így készül a medvehagymás gnocchi, recept

  Amikor már azt hiszed, hogy a medvehagyma minden variációját...

Close