Falusi mákos-lekváros pite – Keresztanyám praktikái az omlós tésztához, recept

Falusi mákos-lekváros pite – Keresztanyám praktikái az omlós tésztához, recept

 

A savanykás lekvártól még finomabb lesz a mákos pite.

Ha kipróbálod ezt a receptet, gyakran kerül majd nálatok is az asztalra mákos-lekváros pite. A házias édesség az összes boltit felülmúlja. Ne spórolj a lekvárral, mert az még szaftosabbá teszi a mákos tölteléket. Fokozhatod az élvezetet a tészta tetejére kerülő citrommázzal.

A Falusi mákos-lekváros pite – Keresztanyám praktikái az omlós tésztához , Hozzávalók 16 szelethez:

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél dl tej
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

Töltelékhez

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • fél citrom
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2,5 dl baracklekvár

Tetejére

  • 1 tojásfehérje

Elkészítés: 30 perc, sütés: 30 perc

A Falusi mákos-lekváros pite – Keresztanyám praktikái az omlós tésztához Elkészítése:

  1. A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot és az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld át, add hozzá a csipet sót, a vajat, és morzsold össze.
  2. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat, végül a megkelt élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha lassabban dolgozol, elolvad a vaj, és nem lesz olyan omlós a kész pite. Vedd ketté a tésztát kétharmad-egyharmad arányban, majd formáld gombóccá. Rakd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
  3. A cukrot, a puha vajat és a tojást keverd habosra. Add hozzá a fél citrom reszelt héját, a levét, a sót és a vaníliát. Vegyítsd a lisztet és a sütőport. Keverd több részletben a tojásos masszához, majd add hozzá a mákot és a tejet is. Alaposan dolgozd össze a masszát.
  4. Vedd ki az egyik gombócot a hűtőből, nyújtsd ki, és helyezd sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe. Több helyen szurkáld meg egy villával, kend meg lekvárral, majd egyengesd rá a mákos keveréket. A másik tésztát is nyújtsd ki, vágj vagy sodorj belőle rácsokat, és rakd a töltelékre. Kend le tojásfehérjével, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt süsd meg. Amikor a tészta teteje és a széle szép barnás, a lekvár pedig összesül a mákkal, kiveheted a sütőből. A tepsiben hagyd teljesen kihűlni.

A Falusi mákos-lekváros pite - Keresztanyám praktikái az omlós tésztához , Hozzávalók 16 szelethez: Tésztához 30 dkg liszt 15 dkg vaj 2,5 dkg élesztő 2 tojássárga 2 csomag vaníliás cukor 1 evőkanál porcukor fél dl tej csipet só reszelt citromhéj

forrás: femina

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Bounty brownie, recept

Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem egy szuper egészséges desszert,...

Close