Falusi görcs leves, recept

Falusi görcs leves, recept

 

A görcsleves, vagy csimbókos leves egy hagyományos paraszti találmány, a pásztorkultúra leleményességének egyik legszebb példája. Nevét a hagymás zsírral megkent sodort tésztáról kapta, aminek elkészítésére számos variációt találunk. Nem csoda, hogy a roma konyhában is kiemelt szerephez jut, és sokszor kerül a mi asztalunkra is. Olcsó, tartalmas, isteni finom, ráadásul a szabadban is elkészíthető. Jó szívvel ajánlom az előttünk álló őszi napokra!

A Falusi görcs leves Hozzávalói: Leves (kb. 4 nagyobb adag)

-2 ek. libazsír
– leveszöldség
– 10 dkg krumpli
– 1 db paradicsom
– 1 db paprika
– só, bors, pirospaprika
– 2 tojás
– 20 dkg liszt
– 1 hagyma
– kolbász (ízlés szerint)
– petrezselyem
– zellerlevél

A Falusi görcs leves elkészítése:

  1. A tészta elkészítésével kezdem a leves elkészítését. Leszitálom a lisztet, adok hozzá egy kis sót, és összegyúrom a tojásokkal. Vékonyra nyújtom, majd pihentetem. Mialatt a tésztánk picit szárad, addig a zsírom lepirítom a finomra vágott hagymát. Az eredeti recept szerint kis pirospaprikát adunk hozzá, és készen vagyunk. Én viszont pici kolbász morzsalékot adok a hagymához,ami szépen megszínezi. ( Van aki a szalonnát használ, de nem ritka, hogy kis májat vágnak a hagymára.) Megvárom, hogy picit kihűljön, mielőtt a paprikát hozzáadom, hogy ne keseredjen meg.
  2. A kinyújtott tésztát megkenem a hagymás keverékkel, majd körülbelül 10*5 cm kis téglalapokat vágunk a tésztából.Megsodorjuk, majd “görcsöt” kötünk a kis tészta csíkokból.
  3. A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.
  4. Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Megpárolom a zöldségeket, hozzáadom a petrezselymet, és az apróra vágott zellerlevelet, majd felöntöm hideg vízzel a már puhuló zöldségeket, és ha már forr a leves, akkor beleengedem a görcsöket, és kb. 10 perc alatt készre főzöm.

Falusi görcs leves

Jó étvágyat!

forrás: romanigastro.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
tanyasi kakas pörkölt
Tanyasi kakas pörkölt, recept

  Zsaniék örököltek egy gyönyörű szépen feldolgozott kakast Márk nagymamájától,...

Close