Ez ám a székelykáposzta ,recept

Ez ám a székelykáposzta ,recept

Kevés dolog jobb egy szaftos, húsos székelykáposztánál, főleg ha jó sok tejföl és friss kenyér is van hozzá. Ezt most egy gerslivel turbózott verzió, amit erősen ajánlott kipróbálni! 

Ez ám a székelykáposzta

A Székelykáposzta hozzávalói:

  • 2db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Két evőkanál pirospaprika
  • 5 dkg szalonna
  • Másfél deci víz a pörköltalapba
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 40 dkg sertés tarja
  • 15 dkg árpagyöngy (gersli), egy órával a főzés előtt beáztatva
  • egy teáskanál kömény
  • 1 babérlevél
  • egy teáskanál majoránna
  • Só, bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl

a székelykáposzta elklészítése:

  1. Egy lábasba dobjuk az apróra kockázott szalonnát, és kisütjük a zsírját. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
  2. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd ismét hevíteni kezdjük és pörköltalapot készítünk: kis lángon forralva fokozatosan hozzáadjuk a vizet a hagymához, a lényeg, hogy jó szaftos legyen.  Ezután a felkockázott húsok is mennek a lábasba, egy kis pirítás után pedig jöhet a átmosott káposzta.
  3. Hozzáadjuk a beáztatott majd lecsepegtetett árpagyöngyöt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Jöhetnek a fűszerek: kömény, babérlevél, majoránna, só és bors.  Egy órán át főzzük, és közben elkészítjük a habarásunkat: a lisztet összekeverjük a tejföllel, majd hozzákeverjük a székelykáposztához. Rottyantunk rajta egyet és már tálalhatjuk is!

Székelykáposzta
forrás: Streetkitchen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
csipkebogyó
Csipkebogyó, a tél vitamintöltete …

Milyen hatóanyagok vannak a csipkebogyóban? Milyen problémákra ajánlott a csipkebogyó ?...

Close