ESSÜNK A HÓ FOGSÁGÁBA EGY SPARHELTTEL! – A Ragu

ESSÜNK A HÓ FOGSÁGÁBA EGY SPARHELTTEL! – A Ragu

Story Highlights

  • Minden évben arra vágyok, hogy a hó fogságába essek, persze meghatározott, jó körülmények között. Mondjuk épp Erdőbényén legyünk, és vasárnap hajnalra akkora hó essen, hogy az ajtót se tudjuk kinyitni, és csak egy hét múlva jussanak el oda is a hókotrók. Legyen tele a kamra, és forró legyen mindkét cserépkályha!

 

Igazából egyetlen komoly hóra emlékszem itt Magyarországon, az a híres ’86-os havazás volt, amikor nagyon hideg is volt, és nem kellett iskolába menni. Jó volt.
Sokan szeretik a sparheltet, mert a benne sült ételeknek kicsit kemencés az ízük. Én úgy vagyok  a sparhelttel, hogy télen tényleg jó mellékucorodni a konyhában, és tényleg vannak ételek, amik kifejezetten jók benne, vagy rajta, de mivel annyira nem szabályozható a hőmérséklete, inkább maradok egy jó elektromos sütőnél. A húsleves soha nem lesz olyan jó, mint amikor sparhelten készül, nem tudom miért. Nagyanyámnak volt ideje kitapasztalni, mennyire kell rakni, hogy tökéletes legyen benne az almás pite,  vagy gyönyörű a túrós bukta, de én inkább csak az egytálételeknek állok neki benne. Persze ha olyan szerencsés lennék, hogy sikerülne végre a hó fogságába esnem végre valahára, akkor esküszöm nekiveselkednék én is valami süteménynek a bableves mellé.

 

Ez a ragu spraheltben készült, három óra alatt. Igazi sparheltes fogás, elég neki az egyszerű meleg, nem kell 169,5 celsius. Tésztával ettük, de puliszka, héjában sült krumpli, vagy lepcsánka/tócsni is kiváló mellé.
Remélem, most hogy végre itt a tél, és mi épp Mádra készülünk, valami nagy csoda folytán végre tényleg a hó fogságába esünk!

Hozzávaló egy nagyobb lábosnyi adaghoz:

  • 1 kg marha nyak
  • 50 dkg szarvas nyak
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 ek zsír
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyme gyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ágacska kakukkfű
  • 6 levélke zsálya
  • 1 friss babérlevél
  • 10 szem egész bors
  • 10 szem szegfűbors
  • 1 doboz hámozott paradicsom (450 gramm) nyáron friss paradicsom
  • 1,5 száraz vörösbor
  • 1 kk mustár
  • 1 ek méz
  • só, bors
  • csili ízlés szerint, de egy leheletnyit legyen csípős

olasz-ragu-marha-szarvas-sparehelt1

A húst nagyon apróra vagdaljuk, vagy le is darálhatjuk, de akkor más lesz az állaga. Ha már úgy is a hó fogságában vagyunk, ráérünk darabolni, kést élezni, nem?
A fokhagymafejet vízszintesen félbevágjuk, és egy sütőbe is tehető lábosban a zsíron megpirítjuk. Kivesszük a zsírból, félretesszük, majd megdinszteljük a hagymát, a felkarikázott gyökereket, végül rádobjuk a húst. Összeforgatjuk, fűszerezzük, beleborítjuk a paradicsomot, a bort, és hozzáadjuk a petrezselymet, mustárt és mézet is, beletesszük a fokhagymát is.
Betoljuk a sparheltbe lefedve egy órára, majd a fedőt levesszük, és egy középen egyforintos nagyságú lyukkal rendelkező sütőpapírral borítjuk be a ragut. A papírt nyomkodjuk rá. Így főzzük tovább, 2-3 órán keresztül.
Természetesen sima sütőben is elkészíthetjük, az első órában 160 fokon, majd tovább 150 fokon. Mehet rá sajt, vagy egy kis tejföl a tésztára, de nem fontos. Vörösbort inni mellé viszont kötelező!

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: fuszereslelek.nlcafe.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Van kedvetek egy kis JÁTÉKHOZ? – Hogy hívják ezen salátaféléket?

Kedves Pikantéria olvasók. Egy nagyon egyszerű játékra szeretnélek invitálni benneteket ha...

Close