Rózsás torta készítése, recept

Rózsás torta készítése, recept

 

Ez a bejegyzés egy olyan sorozat első része, amiben szeretném megmutatni nektek, hogy milyen szép tortákat lehet otthon készíteni. Bárkinek, akinek kedve támad hozzá. Pár éve még ha látok egy ilyen tortát, tuti azt mondom, hogy én ezt biztos nem tudom megcsinálni! Pedig nem nehéz. Komolyan mondom. Ha megvan a megfelelő krém hozzá, egyáltalán nem bonyolult ezeknek a rózsáknak a formázása. Remélem mire a bejegyzés végére értek, ti is kedvet kaptok egy ilyen tortához. Bárkinek is sütitek meg, biztosan nagyon nagy boldogságot okoztok vele!

A tészta receptjét leírtam egy régebbi bejegyzésben, itt található. Csokitorta, nagy kedvenc! 16 cm-es formában sütöttem, két részletben. Egyenként 35 percig 180 fokon, légkeverésen.

Hagytam kihűlni, jöhet a krém! Nemrégiben megtanultam, hogyan lehet tökéletes krémet készíteni. Emlékeztek? Ha nem, itt olvashattok róla. Ennek a tortának a legfontosabb eleme a jó krém. Ha ez megvan, sikerülni fog a rózsák formázása.

Rózsás torta

A Rózsás torta készítése Hozzávalói:

  • 500g vaj
  • 250g mascarpone
  • 100g krémsajt
  • porcukor

Hát igen, nem kevés a vaj mennyisége… De valamit valamiért…:) Ezt a krémet töltöttem belülre is, kívülre is. Ennél a tortánál meg is maradt valamennyi, de én most nem tettem a tetejére rózsákat.

Ami a legfontosabb!!! A vajnak és a sajtkrémeknek egyforma hőmérsékletűnek kell lenniük. Különben csúnya túrós krémet kaphatunk, ezt pedig senki nem szeretné. Ugye? Ahogy Kopenka megfogalmazta, a zsíros vaj, és a vizes vajkrém csak így tud egymáshoz simulni. Ha különböző hőmérsékletűek, akkor egymásnak ugranak.

Én reggel kivettem őket a hűtőből, és délután kettőig pihentek a pulton. Ezalatt az idő alatt szobahőmérsékletűre melegedtek. Így a vaj is nagyon szépen habosítható lett.

Robotgéppel dolgoztam, a vajat összekevertem a porcukorral. Direkt nem írtam cukor mennyiséget, ez úgy gondolom ízlés kérdése, ki mennyire édesen szereti. Ha már szép habos a cukros vaj, kanalanként, lassan dolgoztam hozzá a mascarponét és a sajtkémet. Ezzel a technikával tényleg a legszebb krémet tudtam elkészíteni.

Rózsás torta

Összeállítottam a tortát. A két tortalap közé krémet kentem. Igaz nem sokat, merthogy kívül úgyis ott vannak a rózsák. A tetejére fordítva tettem rá a lapot, az alja került felülre. Így szép sima lett a tortám teteje. A maradék krémből sacc/kb kivettem kicsit több, mint a harmadát, és színeztem. Most por alakú festéket használtam. A lilához kéket kevertem egy pici pirossal. Az első színezés lesz a leghalványabb. Ha biztosra akartok menni, nyugodtan kivehettek több krémet is, a maradék mehet a következő keverésbe, ami úgyis sötétebb lesz. Ezzel kentem simára (nem vastagon) a torta oldalát és tetejét. Ha 3 oldalról sütőpapírt tesztek a torta alá, a rózsák formázása után ez könnyen kihúzható, és szép lesz az alja.

Ez egy régebbi torta, csak a papírok miatt….
És el is érkeztünk a rózsákhoz. Habzsák szükséges. Nekem nincs semmi profi eszközöm (sajnos…). Hagyományos, egyszerű habzsákom van, műanyag díszítő csövekkel. (Fém csövekkel még szebb rózsát lehet készíteni.) Próbálgattam több csővel is, ezzel lett a legszebb a torta:

Youtube  videókat nézegettem arról, hogyan is készül a rózsa. Itt és itt található két szuper, részletes munkamenet. Tényleg nem bonyolult. Alul kezdtem, belülről kifelé haladva készítettem a rózsákat. Ahol maradt kis hézag, ott kitöltöttem egy C betűt formázva. Ha kicsi hézag maradt, akkor csak egy pöttyel.

Rózsás torta

Az első sor után kevertem a sötétebb színt. Ezzel ugyanúgy végigmentem, majd befejeztem a legsötétebbel.

Ez a torta Sári barátnőjének készült. Szerettek volna rá zászlót, ezért nem díszítettem a tetejét, mert az talán már sok lett volna. De őszintén megvallva, nekem így jobban is tetszik!

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: falusilibak.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
http://falusilibak.cafeblog.hu/2014/03/10/zabos-pite-tejes-csokis-toltelekkel/
Zabos pite tejes-csokis töltelékkel, recept

  Kívül a zabos réteg ropogós, belül a tejes (tejfölös) réteg puha, selymes. A csokidarabok benne már csak hab a...

Close