2020. október 26.

Select your Top Menu from wp menus
Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az – Rugelach, recept

Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az – Rugelach, recept

 

Lehet élni rugelach nélkül, de nem érdemes. Elég csak egyszer kipróbálni, és szinte garantált, hogy bekerül a családi kedvencek közé, annyira finom sütemény.
A rugelach eredetileg egy lengyel hanukai zsidó sütemény, amelynek zsíros tésztája régen aludttejjel vagy tejföllel készült. A 20. században a rugelach rendkívül népszerű lett az Egyesült Államokban, ahol viszont már krémsajttal készítették, így ma már inkább ez a verzió ismert.

A rugelach épp attól olyan finom omlós, hogy sok benne a zsiradék. Ezért elkészítése során arra kell figyelni, hogy a vaj puha legyen, de ne legyen teljesen olvadt, mert különben túlságosan ragadni fog a tészta. Egyébként is ragad, de a hűtési idő alatt megdermed annyira, hogy aztán bőven lisztezett felületen ki tudjuk nyújtani. (Elég egy óra pihentetés a hűtőben, de ha egy éjszakán át hűtjük, akkor még könnyebb lesz vele dolgozni.)

Ha kivettük a tésztát a hűtőből, akkor gyorsan kell dolgozni, mert minél többet fogdossuk, annál ragadósabb lesz a kezünk melegétől kiolvadó vajtól. A kör alakúra nyújtott tésztát megkenjük a töltelékkel, cikkekre vágjuk, és feltekerjük kifli alakban. Ennél gyorsabb megoldás, ha a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd egyszerűen feldaraboljuk. Így nem lesznek ugyan szép kis kiflik, de az ízélmény ugyanaz lesz.

Lehet a töltelék lekváros, mákos, diós, mandulás vagy pisztáciás is akár, de nagyon jól illik hozzá a csoki vagy mogyorókrém és az apróra vágott aszalt gyümölcs is.

Elkészítési idő:30-60 perc

A Rugelach Hozzávalói

A tésztához (kb. 32 db.)

  • 24 dkg natúr krémsajt
  • 24 dkg puha, de nem teljesen olvadt vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt

A csokis töltelékhez

  • fél evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 evőkanál kandírozott narancshéj

A tetejére

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej

Rugelach

A Rugelach Elkészítése

  1. A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: A vajat a csokival együtt megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a kakaóport, és alaposan összekeverjük.
  3. Ha letelt az 1 óra hűtési idő, a tésztát négy részre vágjuk, és az egyik darabot lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával kör alakúra nyújtjuk.
  4. Megkenjük a csokis krémmel, rászórunk egy kis kandírozott narancshéjat, pizzavágóval cikkekre vágjuk, majd a cikkeket feltekerjük és a tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a másik 3 cipóval is, majd a végén lekenjük a kis kifliket a tojással, és sütőbe toljuk 20-25 percre.

Forrás: nlcafe

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Építsd fel a legegészségesebb, leglaktatóbb salátát 5 lépésben!
Építsd fel a legegészségesebb, leglaktatóbb salátát 5 lépésben, recept

  Fogyókúra, szénhidrátcsökkentés vagy egészséges étkezés – bármelyiket is követed, a saláta mindegyik esszenciális alkotóeleme. Most megtudhatod, hogyan teheted a...

Close