Egy ideje berobbant a köztudatba ez rusztikus francia pite, amit tulajdonképpen bármivel meg lehet tölteni. Szóba jöhet akár egy túrós-gyümölcsös édes verzió, vagy az előző napról megmaradt húsos ragu is. A legjobb benne, hogy kedvünkre variálhatjuk a belevalókat, mi most gombát, sonkát és sajtot választottunk.
Galette, avagy Sonkás-sajtos pite Hozzávalói
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 ek. tejföl
- 2 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 30 dkg barna csiperke
- 2 szál újhagyma
- pár szelet serrano sonka
- 10 dkg kecskesajt
- 5 dkg edámi sajt
- 1 ág rozmaring
- 1 tk. szárított rozmaring
- 2 ek. olívaolaj
A felkockázott hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tejfölt, a vizet és a rozmaringot is. Gombóc alakúra gyúrjuk, fél órán át hűtőben pihentetjük.
Olívaolajon megfonnyasztjuk az újhagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és rozmaringgal fűszerezzük. A tésztát meleg kézzel jól átgyúrjuk, kinyújtjuk és megtöltjük. Legalulra mehet a reszelt sajt, utána a gombás töltelék, a serrano sonka és végül a morzsolt kecskesajt. A pite tészta oldalát felhajtogatjuk a töltelék szélére, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütjük.
forrás: Streetkitchen