Egy vega VAGDALT, aminek frankón hús íze van

Egy vega VAGDALT, aminek frankón hús íze van

Story Highlights

  • Képzeljetek el egy pazar kis vagdaltot, amit ahogy azt kell, krumplipürével és egy jóféle mártással eszegettek.

Ez egy elég hétköznapi élmény, de ebben a vagdaltban semmi hús nincs. Ízre és állagra mégis olyan, mintha húsos lenne, egészen meglepő és nagyon finom! Nálunk felkerült a kedvencek közé, ti is csípni fogjátok.

 

A vega VAGDALT Hozzávalói 6 személyre:

  • 0,5 dl étolaj
  • 20 dkg csiperke
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg répa
  • 2 kápia
  • 2 szál angolzeller
  • 20 dkg cukkini
  • 10 dkg vörös lencse
  • 1 dl passata
  • 4 ek szójaszósz
  • So, bors, oregano, kakukkfű
  • 1 tk angol mustár
  • 3 dl víz
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg olajos mag, vegyesen

vega VAGDALT

A paprikás mártáshoz:

  • 4 db kápia paprika
  • 4 gerezd fokhagyma héjastul
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 fél mokkáskanál cayenne bors (aki szereti)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • Só, bors
  • 1 dl száraz fehérbor

A gombát egészen apróra vágjuk és egy lábasban, tűzforró olajon párolni kezdjük. Ha kicsit pirulni kezd, mellédobjuk a finomra vágott hagymát  és a szeletekre vágott fokhagymát. Mellédobjuk a kis kockára vágott sárgarépát, angolzellert, kápiapaprikát, cukkínit és jó nagy lángon pároljuk őket. Ha minden zöldség puhulni, sőt itt-ott pirulni kezd, akkor jöhet rá a passzírozott paradicsom, a vöröslencse és a víz. És érkezhetnek a fűszerek: só, bors, pirospaprika, szárított zöldfűszerek, szójaszósz és egy kis mustár. Miközben puhul a vöröslencse, egy száraz, felhevített serpenyőben lepirítjuk a durvára aprított olajos magvakat és ezt is a zöldséges alaphoz önjük. Az egészet átforgatjuk, pár percig együtt főzzük, míg egészen száraz lesz a keverékünk. Ekkor levesszük a tűzről. hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a zsemelemorzsát, a tojásokat, végül pedig a reszelt sajtot és a friss, durvára vágott petrezselymet. Akkor vagyunk jók, ha a massza állaga pont olyan, mint a nyers vagdalté: ekkor egy sütőpapírral bélelt mélyebb sütőformába, kisebb tepsibe kanalazzuk és 200 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

vega VAGDALT
Ezzel párhuzamosan a paprikamártást is elkészítjük: egy tepsire dobjuk a kápia paprikát és héjastul a fokhagymagerzdeket is. A vega vagdalttal együtt sütjük őket, és egyszerre is vesszük ki a sütőből. A megsült, itt-ott akár megfeketedett héjú paprikákat alufóliával letakarva pihentetjük 5 percig, lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a magokat-magházat és a megsült húst a héjától megfosztott sült fokhagymával együtt alaposan leturmixoljuk. Egy kisebb edényben ezt összekeverjük a passzírozott paradicsommal és sóval, borssal, cayenne-borssal, balzsamecettel és cukorral ízesítjük. Felöntjük a fehérborral és 5 percig forraljuk, majd hideg vajkockákkal tesszük a mártást selymessé.

Kínáljuk a vagdaltunkat jó vajas krumplipürével és a fűszeres paprikamártással. Imádni fogja mindenki, akár vega, akár nem!

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

Forrás: streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Egészben sült karaj gerslirizottóval és pecsenyelével

Reméljük, hogy sikerült és csak ajánlani tudjuk nektek is, hogy próbáljátok ki a hatalmas sertéskaraj és a még hatalmasabb csokitorta...

Close