Egy elronthatatlan recept: Mézes krémes

Egy elronthatatlan recept: Mézes krémes

Story Highlights

  • A szeretett négylapos a nagyi konyhájábólEz ismét egy olyan sütemény, amit szinte mindenki ismer. A sütni szerető, türelmes nagyiknál egy-egy ünnep alkalmával az asztal megszokott része volt.Hát az én nagymamám nem tartozik ebbe a kategóriába, ő általában egyféle sütit készített, azt is ritkán. Valami gyorsan-keverjük-össze alaptésztába dobálta az éppen szezonális gyümölcsöket, mondjuk azt is szerettük, de ezt nem vettem át tőle (Van nekem is ilyen receptem, itt)

Szóval nemrég a nagypapám óvatosan megemlítette, hogy ő úgy enne olyan sütit, ami olyan sok lapos és csoki van a tetején… Mama persze rögtön leszólta, hogy ú, az nagy meló, ne akarja már, hogy fél napig a tűzhely mellett álljak. De én már csakazértis nekiálltam, és elsőre tök jó receptet találtam (itt). Szépen szeletelhető, nehezen elrontható, csak nagyon keveset variáltam rajta:

 

A Mézes krémes Hozzávalói:

A lapokhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek zsír
  • 4 ek méz
  • 1 tojás
  • 4 ek tej
  • Kevés vaj a kenéshez

A töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg sűrű baracklekvár

Mézes krémes

A tetejére:

  • 20 dkg étcsoki
  • 20 dkg vaj

 

A tejet felforraljuk, lassan beleöntjük a grízt. Alacsony lángon addig kevergetjük, míg teljesen besűrűsödik, elzárjuk a lángot. Kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne maradjon csomós. Ezalatt a vajat habosra keverjük a porcukorral, tojássárgával és vaníliás cukorral. Mikor a tejbegríz kihűlt, simára keverjük vele.

A lapokhoz valókat összegyúrjuk, ha túl kemény, kevés tejet még adhatunk hozzá. 4 részre osztjuk (legjobb, ha lemérjük), hármat letakarunk folpack-kal. A negyediket enyhén lisztezett deszkán gáztepsi-méretűre nyújtjuk. Az alapul vett tepsi hátát megkenjük vajjal, a tésztát először óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a tepsire ügyeskedjük. 180 fokos sütőben rövid idő alatt (6-10 perc) zsemleszínűre sütjük. Így teszünk a többi lappal is, konyharuhán kihűtjük.

A legalsó lapot (ami a legegyenesebb maradt) egy nagy deszkára tesszük, megkenjük a grízes töltelék felével. Rátesszük a következő lapot, megkenjük a sűrű lekvárral (minél vastagabb, annál jobb J ), majd rátesszük a harmadik lapot. Erre jön a tejbegríz második fele, majd a negyedik lap.

A csokit mikróban lassan, sűrűn megkeverve összeolvasztjuk a vajjal, megkenjük vele a süti tetejét. Pár órára, akár egy éjszakára is hagyjuk állni. Forró vízbe mártott, majd letörölt késsel szeleteljük (nagyjából) egyforma szeletekre.

 

Forrás:  atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Zalában Dödölle, Somogyban Gánica
Zalában Dödölle, Somogyban Gánica, recept

A fél gyermekkoromat Somogyban töltöttem. Imádtam nagymamám receptjeit, főztjét, soha...

Close