Csülök pékné módra (“gyorsan”), recept

Csülök pékné módra (“gyorsan”), recept

 

Erről az ételről nekem egyértelműen a salgótarjáni Kulacs étterem jut eszembe (vajon meg van-e még?), ahol annak idején (főiskolás koromban) gyakran ettünk ilyet. Ez tipikusan az az étel, amivel nem lehet kapkodni, mert idő kell ahhoz, hogy a zsír szépen átjárja a húst. Nekem viszont most viszonylag kevés időm volt, ezért kicsit gyorsítani kellett a dolgon. Ez a gyorsítás persze nem feltétlenül használt neki, de azért nagyon jól sikerült.

A Csülök pékné módra (“gyorsan”) hozzávalói kb 8-10 adaghoz

  • 2 nagy hátsó csülköt a hentessel kicsontoztattam és darabonként 4-5 részre vágtam. Annyi hideg vízbe tettem, ami éppen ellepte és főzni kezdem, miközben fűszereztem a levet. Tettem bele
  • sót,
  • szemes borsot,
  • 4 db szegfűborsot,
  • 2 nagy babérlevelet,
  • 1 nagy hagymát negyedekben vágva, valamint
  • 4 gerezd fokhagymát

Kb másfél óra főzés után a húsdarabokat kivettem  a léből, a húsos részt fűszereztem

  • őrölt köménnyel, majorannával,

a bőrt csak sóztam, majd rátettem a az előzőleg előkészített krumpli ágyra, ami

  • 2 kg negyedekre vágott krumpliból,
  • 5 fej negyedekre vágott hagymából és
  • 1 egész fej fokhagymából állt, amelyeket sóztam, borsoztam, majd olajba forgattam.

220 fokos sütőben 1.5 órát sütöttem. A vége felé néha löttyintettem a csülkökre egy kis sört is.

Ha nem sietünk, akkor főzzük a csülköket egyben, netán előfőzés nélkül sok-sok órán át süssük 150 fokos sütőben.

Csülök pékné módra ("gyorsan")
Csülök pékné módra (“gyorsan”)

Forrás: eszterlancfoz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Csirkegulyás
Csirkegulyás, recept

Míg ti a spanyol ízelítőket olvastátok, addig én diétáztam. Nem...

Close